Huuhkajien suuri päivä kerää kansainvälistä huomiota – olut voi olla saksalaisvieraille ongelma

Bayer Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky on pelannut kaudella 2019-20 myös Mestareiden liigassa.

Bayer Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky on jo vuosien ajan ollut Suomen maajoukkueen kiistaton ykkösmaalivahti. (Kuva Otto Palojärvi).

Suomen historiallinen Liechtenstein-ottelu kiinnostaa Saksassakin. Maalivahti Lukas Hradecky pelkää, ettei suomalaisolut maistu hänen saksalaisvierailleen.

JALKAPALLO Perjantaina on Suomen jalkapallohistorian toistaiseksi suurin päivä, kun Huuhkajat kohtaa EM-karsintaottelussa Liechtensteinin. Voitto veisi Suomen EM-kisoihin, eikä peliä edes tarvitsisi voittaa, jos Bosnia-Hertsegovina ei voita Italiaa, eikä Armenia Kreikkaa.

Huuhkajat haluaa ratkaista kisapaikkansa tietysti voitolla. Itseluottamus vaikuttaisi olevan tapissa.

– Kyllä varmasti on elämäni merkittävin peli. Nostan maajoukkueen kuitenkin tärkeäksi jalkapallourallani. Ja kun saadaan kotona pelata noinkin upea peli, niin kyllä tätä on odotettu pitkään, kommentoi A-maajoukkueessa vuosikymmenen ajan pelannut puolustaja Jukka Raitala.

Raitala on kokenut maajoukkueessa monia synkkiä hetkiä. Mixu Paatelaisen karisevan joulukuusen ja Hans Backen taktisten epäonnistumisten aiheuttamista matalalennoista on vain muutama vuosi aikaa.

– Se usko on ollut siellä koko ajan. On ollut heikompia vuosia, moniakin sellaisia, mutta kyllä me ollaan aina uskottu omaan tekemiseemme. Nyt on viimeistään ne viimeisetkin palat loksahtaneet kohdilleen ja saatu tärkeiden voittojen kautta itseluottamus ylös. Nyt ollaan ihan ansaitusti tässä tilanteessa, Raitala kertoo.

Raitala painottaa päävalmentaja Markku ”Rive” Kanervan olleen todella merkittävä henkilö menestyksissä.

– Rive on löytänyt sellaisen taktiikan, joka palvelee meidän joukkueen vahvuuksia. Rive on huippuvalmentaja ja hänellä on pitkä historia monen meidän pelaajan kanssa. Tuntee meidät jo monen vuoden takaa. Silläkin on varmasti ollut iso vaikutus tässä. Meillä on iso kunnioitus Riveä kohtaan.

Skotlannin liigassa Glasgow Rangersissa vahvaa kautta pelaava Glen Kamara on innoissaan.

– Massiivinen juttu Suomelle ja massiivinen juttu meille pelaajille. Historiaa tehdään. EM-kisoissa on mahdollisuus näyttää kykynsä isolla näyttämöllä.

Tampereella syntynyt sierraleonelaisten siirtolaisten lapsi Kamara asui lapsuutensa Espoossa, mutta muutti 12-vuotiaana perheensä kanssa Englantiin. Vanhemmat panostivat poikansa uraan ja tehty työ Arsenalin akatemiassa tuottaa nyt hedelmää.

Kamara ei tyrmää, etteikö olisi voinut Suomessakin kehittyä huippupelaajaksi. Mutta Arsenalin akatemiassa on saattanut tulla yksi askel enemmän.

– En sanoisi, ettenkö voisi olla täällä ilmankin heitä, mutta olen Arsenalille kiitollinen. Arsenalissa opin toki paljon asioita kehittyessäni tälle tasolle.

Kamara tapaa perjantaina espoolaisia lapsuudenkavereitaan.

– Perhe ei tule paikalle, mutta kavereitani tulee. Espoosta Soukasta lapsuudenkavereitani tulee katsomaan peliä. Kiva nähdä heitä.

Lukas Hradeckyn ja Joel Pohjanpalon saksalaisseuran Bayer Leverkusenin huoltajia saapuu perjantaina Helsinkiin seuraamaan Suomen historiallista matsia. Huoltajat ovat valmiina juhlimaan Suomen historiallista kisapaikkaa myös täysin siemauksin.

Hradeckyn mukaan huoltajien matka toteutui, kun hän sanoi puolittain vitsinä, että huoltajat voisivat tulla katsomaan peliä Suomeen.

– Meillä on molemmilla suomalaisilla huoltajiin hyvät välit. Tykätään sielläkin ottaa olutta matsin jälkeen ja yllätys yllätys, nekin aina pelin jälkeen palkitsee itsensä. Tulevat kannustamaan tänne kaverinsa kanssa, Hradecky paljasti.

Osallistuvatko huoltajat juhliin?

– Jos voitto tulee, ei ne ainakaan hotellille mene, Hradecky naurahti.

Saksa tunnetaan olutkulttuurin mekkana. Suomessa olut ei välttämättä ole kelvollista saksalaiseen makuun. Hradecky myöntää ongelman.

– Suomalaisilla ei ole niille hirveästi tarjottavaa. Sandellsia ehkä. Tai Laitilan Kukkokin on ihan hyvää.

Saksassa Suomen peli ja synkkä jalkapallohistoria ovat saaneet mediassa paljon huomiota.

Deutsche Welle on täällä, niin onhan se aika iso juttu. Ei ole ikinä kysytty näin paljon Suomesta ja Suomen jalkapallosta. Sen huomaa päivittäisessä pukukoppielämässäkin, Hradecky kertoo.

Bayer Leverkusenin pelaajat ovat hämmästelleet, miten on ylipäätään mahdollista, ettei Suomi ole koskaan pelannut miesten arvokisoissa. Hradeckyn mielissä siintää jo ajatus, että Suomi ja Saksa kohtaisivat EM-kisoissa.

– Ovat ihmetelleet, että eivät ole koskaan päässeet kisoihin. Olisi se hienoa pelata heitäkin vastaan, mutta ei mennä asioiden edelle. Hoidetaan ensin perjantain peli.

Hradecky pitää Liechtenstein-ottelua uransa merkittävimpänä pelinä toistaiseksi. Otteluun valmistautuminen ei ole kuitenkaan sen erikoisempaa kuin muihinkaan peleihin.

– Ei mulla ole ihmeempiä rutiineja ennen ottelua. Luen ottelulehtisen ja lähden paskalle. Ei sen kummempaa.

Haastattelu Otto Palojärvi, Helsinki

Lue myös: Brasilia ja Zico jäivät kohtaamatta – suomalaisessa jalkapallossa sysimusta karsintahistoria!

Kommentoi Facebookissa