Huuhkajilla kova maalivahtiosasto – kakkosmaalivahti loistaa nyt Serie A:ssa

Suomen maajoukkueen Jesse Joronen torjuu Serie A:ssa Brescian ykkösmaalivahtina.

Suomen maajoukkueen Jesse Joronen torjuu Serie A:ssa Brescian ykkösmaalivahtina. (Kuva AOP)

Huuhkajien kakkosmaalivahti Jesse Joronen siirtyi isolla rahalla Serie A:n Bresciaan. Italiassa Joronen on torjunut vakuuttavasti.

JALKAPALLO Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahdeilla menee lujaa. Ykkösmaalivahti Lukas Hradecky on vakiinnuttanut paikkansa Bundesliigan Bayer Leverkusenin ykkösmaalivahtina. Kakkosmaalivahti Jesse Joronen on puolestaan tehnyt läpimurtonsa Italian Serie A:ssa.

Joronen siirtyi italialaiseen Brescian joukkueeseen tanskalaisesta FC Köbenhavnista ja nappasikin Bresciasta heti ykkösmaalivahdin paikan. Joronen kertoi ottaneensa kovan seurasiirtonsa vastaan ihan rauhallisesti.

– En itse kiinnittänyt kauheasti huomiota. Kerrottiin, että menen Italiaan ja sitten menin Italiaan. Se meni aika nopeasti. Ei mulla ollut mitään kiirettä lähteä Kööpenhaminasta, mutta kun kerrottiin, että tommoinen mahdollisuus tulee, niin totta kai siihen tartuttiin. Ei sitä oltu erityisemmin suunniteltu, hän sanoi Suomen maajoukkueen lehdistötilaisuudessa.

Tanskan liigassa Joronen torjui sarjan kärkiseurassa. Bresciassa maalivahdille töitä tulee enemmän. Onhan Brescian sijoitus Serie A:ssa tällä hetkellä 16:s.

Jorosen mukaan Kööpenhaminassa maalivahdin rooli oli silti jopa hankalampi.

– Kööpenhaminassa meillä oli viime kaudella niin hyvä joukkue, että oli tosi vähän tilanteita. Pelejä, joissa ei tullut tyyliin yhtään laukausta maalia kohti, joka on maalivahdille tosi hankalaa. Hieno juttu tietysti, että meidän joukkue oli niin hyvä, mutta tietyllä tavalla se on myös vaikeeta.

Joronen ehti pelata Kööpenhaminassa vain yhden kauden siirryttyään seuraan kesällä 2018 AC Horsensista. Hän ei osannut odottaa, että siirto tulisi kovempaan sarjaan jo yhden kauden jälkeen.

– Me tehtiin viiden vuoden sopimus. Oletin, että olen Kööpenhaminassa viisi vuotta.

Useista lähteistä on tihkunut tietoa, että FC Köbenhavn olisi saanut Jorosesta Brescialta sievoisen rahasumman. Joronen painottaa, ettei kommentoi raha-asioita.

– Mä en ole kommentoinut sitä aikaisemmissa haastatteluissa, enkä kommentoi nytkään. Se ei ole mulle millään tavalla relevantti asia. Tiedän, että siitä varmasti saisi hyvän kommentin lehteen. Varmasti halusivat mut kovasti, mutta se on Kööpenhaminan ja Brescian välinen asia. Jos he haluavat sitä kommentoida, niin sitten kommentoivat.

Joroselle Brescia on selkeä askel eteenpäin ja hän on selvinnyt haasteesta toistaiseksi jopa yli odotusten.

– Koen nuoruuden loukkaantumisten jälkeen, että niihin mahdollisuuksiin, joita tulee, niihin pitää tarttua. Nyt koen olevani sellaisessa henkisessä tilassa, että pystyn haastamaan itseni ja kokeilemaan rajojani. Serie A ja Brescia oli se paikka, josta tämä kokeileminen ja haastaminen oli mahdollista. Se urheilussa minua kiinnostaa, kuinka hyväksi urheilussa voi tulla ja kuinka hyviä vastustajia vastaan pystyy pelaamaan ja voittamaan. Se on itselleni urheilussa tärkein asia, hän taustoittaa ajatuksiaan nykytilanteestaan.

Italiassa Joronen viihtyy hyvin.

– Tekeminen on ollut kivaa. Olen tykännyt ympäristöstä ja joukkueesta. Se on itselleni tosi hienoa. Kausi on vasta alussa, niin on vaikea sanoa, mitä toivoisi. Jokaista peliä mennään kentälle voittamaan, hän kertoo.

Haastattelussa Joronen ilmoitti italiaksi puhuvansa italiaa erittäin hyvin. Suomenkielellä hän totesi vakavammin, että italiankieli sujuu riittävän hyvin kommunikoinnissa kentällä, mutta kentän ulkopuolella italiaksi keskusteleminen on toistaiseksi vielä haastavampaa.

– Joudun tekemään koko ajan töitä sen eteen, mutta kahden sanan vastauksia pystyn antamaan jätkille aika hyvin. Jalkapallon ulkopuolella kielen kanssa on aika paljon tekemistä. Mutta kyllä se sieltä tulee.

Suomi kohtaa ensi lauantaina EM-karsintaottelussa Zenicassa Bosnia-Hertsegovinan ja ensi tiistaina Turussa Armenian. Voitot näistä otteluista veisivät Suomen 2020 EM-kisoihin.

Joronen painottaa, ettei Huuhkajat voi levätä laakereillaan.

– Edelleen töitä pitää tehdä. Valmistaudutaan siihen, että lauantain pelissä saataisiin mahdollisimman hyvä tulos. Yritetään riistää pisteitä Bosnialta. Se vaatii töitä ja keskittymistä, Joronen toteaa.

Huuhkajien joukkuehenki on korkealla. Menestyksen myötä kaikki ovat innoissaan.

– Valmistautuminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Kaikki pelaajat ovat tulleet takaisin hyvällä mielellä. Tosi hienoa tehdä töitä taas tässä jengissä, kiittelee Joronen.

Joronen vakuuttelee, ettei kahden seuraavan ottelun huikeaa panosta, EM-kisapaikan varmistamista kahdella voitolla, joukkueessa ajatella. Hänen mukaansa on turha mennä asioiden edelle.

– Me keskitytään lauantain peliin. Tehdään töitä niin kuin aikaisemminkin. Se asetelma ei muuta meidän valmistautumista millään tavalla. Ei ole mitään spekuloitavaa ilmassa tai vastaavaa. Eikä tässä kannata liikaa alkaa hehkuttamaan sitä asetelmaa, koska se ei takaa mitään.

Joronen painottaa, että vastaan tulee lauantaina kova joukkue. Bosnia-Hertsegovinalta puuttuu joukkueen suurin tähti, AS Roman Edin Dzeko, mutta Joronen uskoo, että penkiltä Bosnialta löytyy varmasti taitava korvaaja tilalle.

– On varmasti vaikutusta, ettei hän ole mukana. Mutta Bosnia on sen verran kova joukkue, että niiltä varmasti löytyy aivan kelvollinen korvaaja. Meidän pitää valmistautua ja keskittyä erittäin huolella.

Haastattelu Otto Palojärvi

Lue myös: Joel Pohjanpalon ura oli vaakalaudalla – ”Sairaalassa on istuttu ja kaikenlaisia nappeja syöty”

Kommentoi Facebookissa