Huuhkajilla ratkaiseva peli lauantaina – viimeksi Zenicassa kävi köpelösti

Huuhkajien EM-joukkue harjoituksissa.

Huuhkajat harjoituksissa. (Kuva Martin Rose/ UEFA)

Suomi pelaa jalkapallon MM-karsintaottelun lauantaina Zenicassa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Voitto pitäisi Huuhkajien MM-kisamahdollisuudet elossa.

JALKAPALLO Suomi kohtaa jalkapallon MM-karsintaottelussa lauantaina Zenicassa Bosnia-Hertsegovinan. Panos on kova, koska voitolla Suomi säilyttäisi mahdollisuutensa MM-kisapaikkaan.

Myös Bosnia-Hertsegovinalle ottelu on merkittävä. Kotijoukkuekin on pakkovoiton edessä.

Suomi ja Bosnia-Hertsegovina pelasivat viime maaliskuussa MM-karsintaottelun Helsingissä tyhjille katsomoille. Silloin joukkueet päätyivät 2-2 -tasapeliin.

Kotiotteluunsa Bosnia-Hertsegovina lähtee tietenkin selkeänä suosikkina. Onhan sillä käytössään parempaa pelaajamateriaalia kuin Suomella.

Edellisen kerran Bosnia-Hertsegovina ja Suomi kohtasivat toisensa Zenicassa lokakuussa 2019 EM-karsintaottelussa. Silloin Suomi hävisi tylysti maalein 1-4.

Bosnia-Hertsegovina oli silloin pakkovoiton edessä ja prässäsi korkealta. Se olikin myrkkyä Suomelle, joka panikoi pahemman kerran. Pelirohkeus petti.

Tuolloin Bosnia-Hertsegovina sai Suomen heikkoudet tehokkaasti esiin, mutta EM-kisoihin meni silti Suomi. Bosnialaiset jäivät EM-karkeloista rannalle.

Nyt odotetaan mielenkiinnolla, miten Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva yrittää yllättää bosnialaiset. Odotettavissa on, että kotijoukkue prässäisi jälleen korkealta. Nyt Suomen puolustus on jopa haavoittuvampi kuin kaksi vuotta sitten.

Bosnia-Hertsegovinan leirissä on kuitenkin epävarmuutta. Ei ole tietoa, pystyykö tähtipelaaja Edin Dzeko pelaamaan Suomea vastaan. Dzekon puuttuminen olisi bosnialaisille tietenkin valtava takaisku.

Myös Bosnia-Hertsegovinan epävakaalla poliittisella tilanteella voi olla vaikutusta. Maan pelätään ajautuvan jopa sisällissotaan, kun serbialueilla on halukkuutta irtautua Bosnia-Hertsegovinasta.

MM-karsintaottelun pelaaminen katsottiin Zenicassa kuitenkin turvalliseksi. Myös Suomen kannattajat päästetään katsomoon, vaikka aiemmin Bosnia-Hertsegovinasta kerrottiin, että katsomoon päästettäisiin vain Bosnia-Hertsegovinan kansalaisia. Tätä ratkaisua perusteltiin koronatilanteella.

Mikäli Suomi häviää Zenicassa tai jää tasapeliin, voidaan Huuhkajien unelmat MM-kisapaikasta haudata. Jos voitto tulee, siirtyy ratkaisu tiistaille.

Ukraina on tällä hetkellä lohkon kakkospaikalla pisteen Suomea edellä. Ensi tiistaina Ukraina pelaa Zenicassa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan ja Suomi Helsingissä Ranskaa vastaan.

Mikäli Suomi voittaa Bosnia-Hertsegovinan, tarvinnee Suomi vielä apuja bosnialaisilta tiistaina. Ranska toki saattaa auttaa Suomea, sillä lauantaina Ranska pelaa Kazakstania vastaan ja varmistaisi voitolla lohkovoiton ja suoran MM-kisapaikan.

Jos Ranska voittaa Kazakstanin, ei ranskalaisilla olisi Suomi-ottelussa tiistaina enää panosta. Se tietysti parantaisi Suomen mahdollisuuksia kotiottelussaan.

Toki Suomellakin on yhä mahdollisuus suoraan kisapaikkaan. Se edellyttäisi voittoa Bosnia-Hertsegovinasta sekä Ranskasta sekä Ranskan jäämistä voitotta Kazakstan-ottelussa.

Lohkovoittaja etenee siis suoraan Qatarissa 2022 pelattaviin MM-kisoihin ja lohkokakkonen saa paikan jatkokarsintaan. Jos Huuhkajat sijoittuu lohkossaan toiseksi, on jatkokarsinnassa edessä kova haaste. Kaksi ottelua pitäisi voittaa kovia maita vastaan.

Bosnia-Hertsegovinan ja Suomen ottelu alkaa lauantaina kello 16 Suomen aikaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: AC Oulu jatkaa Veikkausliigassa – RoPS romahti punaiseen korttiin

Kommentoi Facebookissa