Huuhkajilla tunteet pinnassa – ”Niin kaunis päivä, ettei me olla sitä itse tajuttu”

Lukas Hradecky toimii Bayer Leverkusenin ykkösmaalivahtina.

Huuhkajien Lukas Hradecky toimii myös Bayer Leverkusenin ykkösmaalivahtina. (Kuva AOP)

Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky kiitteli EM-kisapaikasta kaikkia, jotka ovat seuranneet kärsimykset ja tuskat ja jaksaneet kannustaa.

JALKAPALLO Mahdottomaksikin julistettu sukupolvien unelma on totta! Huuhkajat pelaa 2020 EM-kisoissa varmistettuaan kisapaikkansa Helsingissä perjantaina voitettuaan Liechtensteinin 3-0.

Suomen joukkueen maalivahti Lukas Hradecky oli haltioissaan. Hän on ollut maajoukkueen matkassa kymmenen vuotta ja kokenut monta pettymystä.

– Tää on Suomelle ja kaikille jalkapalloihmisille. Niille, jotka ovat seuranneet meidän kärsimykset ja tuskat ja jaksaneet kannustaa meitä. Ilon päivä. Niin kaunis päivä, ettei me olla sitä itse tajuttu, Hradecky hehkutti.

Kisapaikan ratkettua valmentaja vietiin suihkuun ja joukkue juhli saunassa. Valmentaja Markku Kanerva oli onnekseen ottanut mukaan varapuvun.

– Saunassa oltiin puoli tuntia justiinsa. Rive kävi suihkussa. Uskomattomia tapahtumia ja ilta on unohtumaton. Rivelläkin oli aika itsevarma olo. Toinen puku oli mukana. Hienosti luotti joukkueeseen, Hradecky kertoi.

Hradecky omisti kisapaikan erityisesti Huuhkajien pitkäaikaisille huoltajille sekä monille vuosikymmeniä maajoukkuefutista seuranneille katsojille.

– Kiitos kaikesta uskomisesta. Ei ole ollut helppo polku. Kaikille Gunnar Yliharjuille ja Paavo Leiramoille, tää on se voitto. Ensi kesänä nautitaan yhdessä. Ihan sama, palaako mun kesälomat, mutta ensi kesänä edustan Suomea arvokisoissa. Ihan huikeeta.

Kun Liechtenstein-peli oli ohi, ryntäsivät kannattajat katsomosta kentälle.

– Ei siihen ole sanoja. Tunteet valtasivat. Tuli kyyneleet silmiin, kun jotkut halailivat meitä ja kiittivät. Ei ole mitään kiittämistä. Tää on meidän kaikkien yhteinen taaperrus ollut. Mä en ole mikään tatuointimies, mutta 15.11. tulee jäämään ikuisesti muistoihin, kiitteli Hradecky.

Vaikka Liechtenstein oli täysi vastaantulija, korosti Hradecky pelanneensa elämänsä merkityksellisimmän ottelun.

– Eivät ole mitään verrattuna tähän. Tää on merkityksellisin pitkään aikaan. Kun 2010 vein ensimmäisen maajoukkuepaidan himaan Viro-ottelusta Tallinnasta, niin siitä asti tää on ollut unelmana.

Paikan päällä Helsingissä oli myös Hradeckyn seurajoukkueen Bayer Leverkusenin huoltaja, joka oli tullut Saksassa kaverinsa kanssa katsomaan peliä.

– Se kertoi mulle tänään, että lensi Kölnistä Müncheniin ja sieltä Helsinkiin. Ovat joka etapilla juoneet yhden oluen. Se on samanhenkinen äijä mun kanssa. Toivottavasti vielä tunnistaa mut tuolla, Hradecky nauroi.

Suomi hävisi 2016 kaikki ottelunsa ruotsalaisen Hans Backen komennossa. Kun Markku Kanerva palasi päävalmentajaksi 2017, muuttui ääni kellossa.

Hradecky muistutti, että Kanerva oli valmentajana jo loppuvuoden 2015, jolloin Suomi ei hävinnyt yhtään ottelua.

– Palloliiton hallinnosta asti tehtiin oikeita ratkaisuja. Palkattiin Rive, joka tosin aloitti jo silloin 2015 Kreikassa. Nations-liigassa viimeistään jätkät tajusi, että meillä on tässä hyvä joukkue käsillä. Tää on kaveriryhmä, joka vaan sattuu edustamaan Suomea maailmalla. Se on se voima, joka on kantanut meitä. Kukaan ei leiju, eikä pidä itseään toisten yläpuolella. Sen takia me ollaan siellä, missä me ollaan tänään.

Mitä Hradecky odottaa historialliselta EM-kesältä 2020?

– Näen suomalaiset iloisina kannustamassa. Me käyttäydytään hyvin ja ollaan positiivisia. Islanti on inspiroinut meitä varmasti ja uskomatonta on nähdä se, että suomalaiset saavat kannustaa omaa joukkuettaan. Unelmat elää ja ne ovat sallittuja. Saavat elää jatkossakin. Hienoa nähdä Suomi arvokisoissa. Tarina on ihan uskomaton ja saa arvoisensa päätöksensä tuolla kisoissa, Hradecky vastasi.

Hradeckylla on jo unelma Suomen alkulohkovastustajista. Hänen vanhempansa ovat kotoisin Slovakiasta ja hän itse pelaa ammattilaisena Saksassa.

– Meillä on aika monta sopivaa historiaa. Timinkin (Tim Sparv) tyttöystävä on tshekkiläinen. Toivottavasti Slovakiakin hoitaa hommansa. Saksa, Tshekki ja Slovakia. Kyllä mä sen ottaisin.

Haastatteluun Hradecky tuli saunasta oluttölkki kädessä.

– Tää on ensimmäinen ja viimeinen. Meillä on Kreikkaa vastaan peli. Ai tässä ei ole kameraa? Ei pysty kattomaan mun pokerinaamaa, Hradecky nauroi.

Päävalmentaja Markku Kanerva väitti, että Huuhkajilla olisi lauantaina harjoitukset, joissa hiottaisiin pelikuvioita maanantaina Ateenassa pelattavaan Kreikka-otteluun.

– V**ut on. Se uhkaili, että puoli kaksi lähtee bussi keskustasta hotellille. Ehkä se oli vaan joku trolli. Mä ymmärsin, että puoli kaksi lähtee bussi Kalastajatorpalta lentokenttää kohti. Jos se on väärin ymmärretty, niin sori vaan.

Kreikasta Huuhkajat palaa Helsinkiin, missä tiistai-iltana vietetään kansanjuhlaa Kansalaistorilla.

Haastattelu Otto Palojärvi, Helsinki

Lue myös: Teemu Pukki Huuhkajien EM-kisapaikasta – ”Kyyneleet tuli silmiin, niin iso unelma meille kaikille”

Kommentoi Facebookissa