Huuhkajista julkaistiin kirja – jo hyvissä ajoin ennen EM-kisoja

Yleisö oli Tampereella hurmiossa Huuhkajien voitettua Bosnia-Hertsegovinan 2–0.

Yleisö oli Tampereella hurmiossa Huuhkajien voitettua Bosnia-Hertsegovinan 2–0. (Kuva Otto Palojärvi)

Huuhkajista kertova Oi Suomi On -kirja julkaistiin jo ennen koko tarinan huipennusta eli itse EM-kisoja.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen selviytyminen 2020 EM-kisoihin päätti eräänlaisen kansallisen trauman suomalaisen jalkapallon korpivaelluksesta. Lyhyessä ajassa Huuhkajat muuttui ”ikuisesta luuseriryhmästä” kansakunnan ylpeyden aiheeksi.

Helsingin Sanomien urheilutoimittaja Ari Virtanen päätti kirjoittaa Huuhkajien kisapaikkatarinasta kirjan. Virtasen teos ”Oi Suomi On” (HS Kirjat) julkaistiin perjantaina.

Virtasen teos kertaa Huuhkajien 2010-luvun mahalaskun sekä 2017 alkaneen nopean nousun. Uutta tietoa maajoukkueen vaiheista on sinänsä vähän, eikä kirja mässäile kohupaljastuksilla.

Mielenkiintoista antia tarjoaa kertomus Roman Eremenkon kokaiinikärystä lokakuussa 2016. Tiedon kärystään Eremenko sai Huuhkajien MM-karsintaottelun alla Islannissa Reykjavikissa. Uutinen tuli täytenä shokkina niin Palloliitolle kuin Eremenkolle itselleenkin.

Huuhkajien hierarkian muutos saattaa olla merkittäväkin tekijä joukkueen menestyksessä. Kirjassa kerrotaan, että vielä 2000-luvulla niin sanotun kultaisen sukupolven aikana tähtipelaajat tiedostivat maajoukkueessa asemansa ja näin oli kirjan mukaan vielä 2010-luvulla Mixu Paatelaisen tai jopa Hans Backen päävalmentajapestien aikana.

Kirja kertoo, että Tim Sparvin kapteenipestin aikana joukkue tasa-arvoistui. Huuhkajien uusi nousukin alkoi juuri syksyllä 2017, kun Sparv oli jo kapteenina.

Kirja keskittyy 2010-luvun tapahtumien ja tietysti Kansojen Liigan sekä EM-karsintojen kertauksen. Lisää mielenkiintoa olisivat voineet tarjota vaikka kultaisen sukupolven pelaajien, kuten Jari Litmasen ja Sami Hyypiän syvähaastattelut. Heillä olisi voinut olla mielenkiintoista kerrottavaa siitä, miksi Suomi ei päässyt 2000-luvulla arvokisoihin, vaikka kansainvälisellä tasolla maajoukkue oli silloin parempi kuin nyt.

Virtasen kirjan puuduttavinta antia ovat itse otteluiden kertaukset. Niitä olisi voinut lyhentää ja ottaa mukaan enemmän pelaajien muisteluita sykähdyttävistä historiallisista hetkistä.

Urheiluun liittyvää kirjallisuutta Suomessa julkaistaan paljon tason vaihdellessa suuresti. Virtasen kirjan voisi arvioida sijoittuvan hyvälle keskitasolle.

Urheilukirjat julkaistaan tavallisesti syksyllä sopivasti isänpäivän ja joulumarkkinoiden alla. Rahastuksesta Virtasen kirjan julkaisun ajankohtaa ei voi syyttää.

Tietysti on erikoista, että kirja julkaistiin jo ennen itse huipennusta eli kesän EM-turnausta. Toki ensi syksynä markkinoille saattaa tulla useampikin kirja Huuhkajien EM-kisataipaleesta, joten kirja itse karsinnoista ja niiden historiallisesta tuloksesta jää ainutlaatuiseksi.

Jos Huuhkajat ei EM-kisoissa pärjää, ei Suomen turnaustaipaleeseen keskittynyt kirja välttämättä menestyisi, koska tarina latistuisi ise matkan huipennuksessa. Sekin on yhä mahdollista, ettei koko turnausta pelata, jos koronavirusepidemia Euroopassa yltyy kevään edetessä.

Riski ainakin vältettiin, kun menestystarinasta kertova kirja julkaistiin ennen EM-kisoja.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat aloittaa syksyllä MM-kisapaikan metsästyksen – tässä ensimmäiset vastustajat

Kommentoi Facebookissa