Presidentti Niinistö vieraili pohjoisessa – ”Vihapuheet kohdistuvat myös saamelaisiin”

Presidentti Niinistö tutustui saamelaiskulttuuriin ja poronhoitoon Lemmenjoella.

Presidentti Niinistö tutustui saamelaiskulttuuriin ja poronhoitoon Lemmenjoella. (Kuva Riikka Hietajärvi/ Tasavallan presidentin kanslia)

Vierailulla Iissä, Sodankylässä ja Inarissa esillä olivat ilmasto, terveys ja saamelaisten asema.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Iissä ja Sodankylässä. Matka alkoi Iistä, jossa presidentti tapasi kunnan edustajia ja paikallisia koululaisia. Kunta muun muassa tavoittelee hiilineutraaliutta ja jätteettömyyttä vuoteen 2050 mennessä. Niinistö kertoi vaikuttuneensa Iin tavasta tehdä ilmastotekoja luomalla siitä kestävää elintapaa.

– Eiväthän ilmastonmuutos, jätehuolto tai ruuan hävikin torjuminen ole mitään salatiedettä. Ne ovat ihan tavallisen elämän järjen käyttöä, hän totesi tavatessaan kuntalaisia.

Sodankylässä ensimmäisenä ohjelmassa oli vierailu avaruuskampuksella. Professori Eija Tanskasen johdolla presidentti Niinistö tutustui Sodankylän geofysiikan observatorion uuteen avaruuden tilannekuvahuoneeseen sekä kuuli observatorion tehtävistä liittyen esimerkiksi geouhkiin ja GPS-häiriöihin.

Presidentille esiteltiin myös samoissa tiloissa toimivan Arktisen avaruuskeskuksen toimintaa. Oulun yliopiston alainen Sodankylän geofysiikan observatorio ja Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus tekevät tiivistä yhteistyötä ja tutkivat esimerkiksi avaruussääilmiöiden kuten revontulten vaikutuksesta ilmakehään.

Iin uuteen liikuntakeskukseen oli saapunut paljon kuntalaisia.
Iin uuteen liikuntakeskukseen oli saapunut paljon kuntalaisia. (Kuva Riikka Hietajärvi/ Tasavallan presidentin kanslia)

Sodankylässä presidentti Niinistö nosti esille myös viimeisimmän koronavirustilanteen. Vakavista aiheista huolimatta presidentti Niinistö korosti myös tarvetta miettiä hyviä asioita ja uutisia – onhan Suomi monissa hyvää mittaavissa tilastoissa aina vähintään kärkisijoilla.

– Sanotaan, että ennen oli kaikki paremmin, mutta mahtaakohan se pitää alkuunkaan paikkaansa. Kyllä vähän vaikuttaa siltä, että taitaa tulevaisuudessa olla asiat vielä paremmin. Me voimme kuitenkin tehdä vielä paljon enemmän, että näillä nuoremmilla olisi se entistäkin valoisampi tulevaisuus, presidentti Niinistö sanoi.

Perjantaina presidentti Niinistö jatkoi vierailuaan Lemmenjoelle Inariin, missä hän tapasi Saamelaiskäräjien, Kolttien kyläkokouksen ja Inarin kunnan edustajia. Keskusteluissa nousi esille paljon tärkeitä asioita kuten ilmastonmuutos, saamelaisten asema ja vihapuhe.

– Kaikki mikä liittyy ilmastonmuutokseen askarruttaa täällä kovasti, se on täysin ymmärrettävää. Erityisesti Saamelaiskäräjillä on toivomusta päästä vaikuttamaan ilmastopaneelien kautta.

Lisäksi keskustelua käytiin vihapuheesta, joiden kohteena vähemmistöryhmät yhä useammin ovat.

– Vihapuheet kohdistuvat myös saamelaisiin. Sehän on kansantauti tänä päivänä, tai kansojenkin tauti. Monet, jotka taitavat olla eniten tyytymättömiä omaan itseensä, pyrkivät sitten purkamaan sitä meihin muihin, presidentti Niinistö sanoi.

Keskustelujen jälkeen Palton tilan isäntä, poromies Heikki Paltto perheineen esitteli presidentti Niinistölle vielä poronhoitoelinkeinoa Lemmenjoen kansallispuiston upeissa maisemissa. Vierailun päätti Palton suvun yli 150 vuoden ikäinen joiku Nils-Heikki Palton esittämänä.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Presidentti Sauli Niinistö – ”Ei pitäisi olla niin, että epävarmuus tulevasta saa nuoret luopumaan perheen perustamisesta”

Kommentoi Facebookissa