Hyönteisten puremat ovat jokakesäinen vitsaus – asiantuntija kertoo parhaat hoitovinkit

Kutiavan paukaman raapimista kannattaa välttää, sillä ihon rikkoutuminen pidentää paranemisaikaa. (Kuvituskuva YA)

Näin hoidat hyönteisten pistot oikein ja lievität kutinaa sekä kipua.

HYÖNTEISET Hyönteisten pistojen aiheuttama kutina ja kipu ovat jokaiselle tuttuja. Osa ihmisistä reagoi voimakkaammin hyönteisten pistoihin ja puremiin. Pureman aiheuttama reaktio kestää ihmisestä riippuen minuuteista tunteihin ja herkimmillä jopa useisiin päiviin.

– Hyönteisen myrkylle tai syljelle allerginen henkilö saa puremasta normaalin myrkkyreaktion lisäksi allergisen reaktion. Allerginen reaktio on tyypillisesti voimakkaampi ja pitkäkestoisempi kuin myrkkyreaktio, proviisori Rami Kivistö Yliopiston Apteekista kertoo.

Hyönteisten pistoja hoidetaan oireiden mukaan. Kutinan hillitsemisessä auttavat antihistamiinipuikko, -tabletit ja kortisonivoide. Kutinan rauhoittamiseen kannattaa kokeilla myös kylmää. Puremakohtaa voi painella esimerkiksi jääpalalla tai kylmäpakkauksella.

Kutiavan paukaman raapimista kannattaa välttää, sillä ihon rikkoutuminen pidentää paranemisaikaa. Jos iho on jo vaurioitunut raapimisesta, puremaa voi hoitaa antibakteerisella ja viilentävällä voiteella.

– Jos on allerginen hyttysen puremille ja saa puremista joka kesä voimakkaat reaktiot, on järkevää ottaa antihistamiinitabletti jo hieman ennen luontoretkeä tai mökkireissua, Kivistö sanoo.

Ampiaisen ja mehiläisen pistot aiheuttavat kipua, kuumotusta ja turvotusta. Piston oireiden lievittämiseen auttaa tarvittaessa hydrokortisonia sisältävä kyytabletti.

Osa ihmisistä on allergisia ampiaisen pistoille, jolloin pisto voi olla hengenvaarallinen. Pistolle allergisen henkilön tulee pitää mukanaan adrenaliinikynää, jonka lääkäri tarvittaessa määrää reseptillä.

Ampiaisen pisto voi kuitenkin aiheuttaa myös muille kuin allergikoille voimakkaita oireita. Pistot pään ja kaulan alueelle voivat olla vaarallisimpia.

– Jos ampiainen pistää suun tai kaulan alueelle, hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, tulee soittaa hätänumeroon. Lääkäriin hakeutuminen voi olla tarpeen myös, jos ampiainen pistää pientä lasta tai vanhusta tai jos pistoja on useita, Kivistö sanoo.

Lue myös: Asiantuntija neuvoo – näin hoidat hyönteisten puremia ja pistoksia

Kommentoi Facebookissa