Hyvä Joulumieli -keräyksellä autettiin 28 000 vähävaraista lapsiperhettä – ”Kyyneleethän siinä nousi silmiin”

Moni perhe elää perusturvaetuuksien varassa ja niiden taso ei ole Suomessa tällä hetkellä riittävä.

Moni perhe elää perusturvaetuuksien varassa ja niiden taso ei ole Suomessa tällä hetkellä riittävä. (Kuva Suomen Punainen Risti/ Katja Lösönen)

Monet vanhemmat ovat etukäteen pelänneet juhlapyhiä niiden tuoman rahanmenon vuoksi.

HYVÄNTEKEVÄISYYS Hyvä Joulumieli -keräykseen osallistui tänä vuonna tuhansia yrityksiä ja kymmeniä tuhansia yksityislahjoittajia. Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton keräyksen tuotoilla hankittu ruokalahjakortti on pelastanut monen perheen joulun.

– Varsinkin yritykset ovat ottaneet Hyvä Joulumieli -keräyksen sydämen asiaksi ja monet kertoivat halunneensa käyttää yrityksen joululahjarahat lapsiperheiden auttamiseen. Tänä vuonna yritykset innostuivat myös järjestämään erilaisia tempauksia keräyksen hyväksi, kertoo Punaisen Ristin varainhankinnan päällikkö Anna Laurinsilta.

– Olemme kiitollisia kaikista lahjoituksista, niin pienistä kuin suuristakin. Niiden avulla olemme pystyneet viemään avun perille.

Varsinainen keräystulos selviää alkuvuodesta kaikkien tilitysten saavuttua.

Hyvä Joulumieli -lahjakortit jaettiin yhteensä 28 000 lapsiperheelle eri puolille Suomea yhteistyössä neuvoloiden, sosiaalitoimen ja seurakuntien diakoniatyön kanssa.

Laurinsilta kertoo, että järjestöjen saamissa palautteissa toistuu avun saajien ihmetys siitä, että joku ulkopuolinen on halunnut auttaa. Moni perheenäiti ja -isä on etukäteen pelännyt juhlapyhiä niiden tuoman rahanmenon vuoksi.

– En usko, että ymmärrätte sitä tunnetta, kun avasin kirjeen ja siellä olikin 70 euron lahjakortti ruokakauppaan, kertoo opiskeleva kolmen lapsen äiti.

– Kyyneleethän siinä nousi silmiin. Ja se helpotus, kun tiesin, että saan lapsille ruokaa.

Lapsiperheköyhyyden korjaamiseen tarvitaan kuitenkin poliittisia päätöksiä, sillä köyhyys koskettaa Suomessa jatkuvasti noin 110 000 lasta.

– Moni perhe elää perusturvaetuuksien varassa ja niiden taso ei ole Suomessa tällä hetkellä riittävä, toteaa Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta.

– Perusturvan korottaminen turvaisi perheille paremman toimeentulon ja lapsille tasavertaisemmat mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä.

Hyvä Joulumieli -keräys käynnistyi 22. marraskuuta ja se järjestettiin yhteistyössä Ylen aamu-tv:n, Yle Radio Suomen ja Yle Radio Vegan kanssa. Lahjakorteilla perheet ovat voineet ostaa ruokaa kampanjaan osallistuvien kumppaneiden eli K-ruokakauppojen, Lidlin ja S-ryhmän kaupoista.

Lue myös: Presidentti Niinistö vastaanotti Yhteisvastuu 2018 -keräyksen tuoton – yli 3 miljoonaa euroa

Kommentoi Facebookissa