Hyviä uutisia rukiin ystäville – viileä kesä kasvatti hyvälaatuisen ruissadon

Tämän kesän kotimaisesta rukiista saadaan raaka-ainetta monenlaisiin ruisleipiin.

Tämän kesän kotimaisesta rukiista saadaan raaka-ainetta monenlaisiin ruisleipiin. (Kuva Pro Ruis)

Viljelypinta-ala ja hehtaarisadot kasvoivat, omavaraisuus tulevan vuoden tarpeisiin on taattu.

MAANVILJELY Poikkeuksellisen viileästä kesästä huolimatta ruissato saatiin puitua kohtalaisissa olosuhteissa. Ruissato on Luonnonvarakeskuksen alustavan arvion mukaan 116 miljoonaa kiloa, mikä on suurin kokonaissato lähes 30 vuoteen.

Syksyllä 2016 ruista saatiin kylvettyä hyvissä olosuhteissa ja rukiin viljelypinta-ala oli tänä kesänä 32 000 hehtaaria. Rukiin hehtaarisato oli myös erittäin hyvä, jopa ennätyksellisen korkea.

Rukiin satotaso on viime vuosina noussut, sillä yhä suuremmalla viljelyalalla on siirrytty viljelemään niin sanottuja hybridilajikkeita, joiden satotaso on selvästi perinteisiä populaatiolajikkeita korkeampi. Toki hyvään satotasoon vaikuttaa myös hyvin onnistunut talvehtiminen ja hyvät kasvuolosuhteet.

Ruista käytetään monenlaisiin leipiin. Myös rukiin haluttu laatu vaihtelee lopputuotteen mukaan. Tämän kesän ruislaadussa on mukavasti tätä vaihtelua, joten kotimaisesta rukiista saadaan nyt raaka-ainetta monenlaisiin ruisleipiin.

Tutkimusten mukaan suomalaiset arvostavat kotimaista alkuperää elintarvikkeiden raaka-aineissa. Myös suomalaiset viljelijät ovat sitoutuneet tuottamaan kotimaista ruista. Kesän 2017 ruissato riittää kattamaan kotimaisten leipomoiden tarpeet tulevan talvena aina uutteen satoon 2018 asti.

Kommentoi Facebookissa