Hyvinvointiala varoittaa – soten lisäkustannukset jopa miljardin enemmän kuin arvioitu

Sote-menoihin on vuoteen 2030 mennessä syntymässä miljardien eurojen lisäkustannukset.

Sote-menoihin on vuoteen 2030 mennessä syntymässä miljardien eurojen lisäkustannukset. (Kuva Fotolia)

Uudistus kasvattaisi sote-menoja ilman, että palvelujen laatu tai saatavuus paranee.

SOTE Suomessa on laajalti todettu, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestelmä on uusittava, jotta rahat eivät loppuisi kesken. Hyvinvointiala HALI ry huomauttaa, että sote-kustannukset ovat jo ylittäneet kipukynnyksen ja hallituksen sote-esityksessä tilannetta pahennetaan merkittävästi.

Kuluvan vuosikymmenen aikana sadat tuhannet suomalaiset siirtyvät eläkkeelle. Veronmaksajien määrä vähenee samaan aikaan, kun hoivattavien määrä kasvaa. Koronapandemia ja siitä aiheutunut hoitovelka synkentävät sote-talouden ongelmia entisestään.

Mihinkään näistä massiivisista haasteista ei Hyvinvointialan mukaan hallituksen sote-esityksessä tarjota ratkaisua – ainoastaan lisää kustannuksia. Sanna Marinin hallitus on jopa myöntänyt, ettei kustannuskasvun hillintä ole sote-uudistuksessa heidän kärkitavoitteensa.

− Selvästikään ei. Uudistus kasvattaisi sote-menoja ainakin 2030-luvulle asti ilman, että palvelujen laatu tai saatavuus paranee. Miten tällainen uudistus voidaan tehdä, kun tiedetään, miten sote-taloudelle on käymässä? Onko hallitus sulkenut silmänsä tältä? Kysyy Hyvinvointiala HALI ry:n talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.

Juttuvinkki: Sote-uudistus myllää myös työpaikat – kunnilta siirtyisi yli 170 000 työntekijää hyvinvointialueisiin

HALI on julkaissut hallituksen sote-esityksen kustannuksista oman laskelmansa. Siinä missä valtiovarainministeriö arvioi, että sote-menoihin on vuoteen 2030 mennessä syntynyt yli 3,1 miljardin euron lisäkustannukset, on HALI:n arvioima vastaava luku jopa miljardin suurempi.

− HALIn laskelman mukaan uudistuksen kumulatiivinen lisäys sote-menoihin olisi jopa 4,35 miljardia euroa vuoteen 2031 mennessä. Ero valtiovarainministeriön arvioon selittyy muun muassa sillä, että ministeriön laskelmassa on muutoskustannuksia laskettu hyvin optimisesti, Kuuva sanoo.

Sote-esityksen rahoitusmalli on Kuuvan mukaan menoautomaatti: palveluja rahoitettaisiin siten, että hyvinvointialueet saisivat lisää rahaa, mikäli alueet ylittävät budjettinsa. Valtava ongelma Kuuvan mukaan lisäksi on, että hyvinvointialueet eivät voisi kamppailla kustannuskasvua vastaan hankkimalla ostopalveluja yhtä hyvin kuin kunnat voivat nykyisin tehdä.

Ostopalveluilla ja ulkoistuksilla on HALI:n mukaan saavutettu isoja kustannushyötyjä. Sote-palvelut valtaosin ulkoistaneet kunnat ovat selvinneet esimerkiksi koronavuodesta hyvin.

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset.

Lue myös: Soteseikkailuista miljoonalasku – ovatko yhtiöille myönnetyt sadat miljoonat jo menetettyjä?

Kommentoi Facebookissa