RIKOS Eri puolilla Suomea on ollut tämän vuoden aikana tutkinnassa useita tapauksia, joissa vanhuksilta on huijattu rajaa kysymällä pankkitunnuksia puhelimitse tai heidän pankkikorttinsa on saatu haltuun pankkiautomaatilla.
Kaakkois-Suomessa poliisille on ilmoitettu tänä vuonna yhdeksästä tapauksesta, joissa ikäihmisiltä on yritetty viedä rahaa kysymällä pankkitunnuksia puhelimitse tai sieppaamalla pankkikortti pankkiautomaatilla asioinnin yhteydessä.
Keväällä iäkkäiltä ihmisiltä huijattiin pankkiautomaateilla pankkikortti ja tämän jälkeen heidän tileiltään nostettiin rahavarat. Elokuussa poliisiksi esitäyttynyt henkilö yritti saada puhelimessa lappeenrantalaisen henkilön kertomaan verkkopankkitunnukset.
Rikosylikomisario Juha Junkkarin mukaan ikäihmisten rahoihin ja tileihin kohdistuu rikoksia toistuvasti. Junkkari kertoo varoittavia esimerkkejä siitä, millä tavalla uhreilta on viety rahoja.
– Pankkiautomaatilla varas on järjestänyt yllättävän tilanteen ja käyttänyt hyödykseen uhrin hämmennystä. Varas on tiputtanut maahan setelin ja kysynyt sen jälkeen uhrilta, onko raha pudonnut häneltä. Kun uhrin huomio on siirtynyt seteliin, varas on vaihtanut uhrin pankkikortin toiseksi kortiksi.
Pääkaupunkiseudulla puolestaan eräässä tapauksessa poliisiksi tekeytyneet henkilöt soittivat pariskunnalle, että heidän autoonsa oli murtauduttu ja pariskunta on vaarassa talossaan. He kehottivat pariskuntaa lähtemään pois kotoaan eri suuntiin. Valepoliisit myös käskivät rouvaa heittämään pariskunnan pankkikortin pois, jotteivät rikolliset pystyisi seuraamaan häntä.
Rouva uskoi olevansa vaarassa ja heitti kortin pois. Tämän jälkeen ”poliisit” soittivat aviomiehelle ja kysyivät hänen pankkitunnustaan. Mies kertoi hädissään tunnuksensa.
Toisessa tapauksessa poliisiksi esittäytynyt mies soitti naiselle ja kertoi talon olevan piiritetty. Hän kertoi, että varkaat ovat tulossa naisen asuntoon ja kehotti naista piilottamaan pankkikorttinsa asuntonsa ulkopuolelle. Nainen soitti hätäkeskukseen, joka kehotti naista tekemään rikosilmoituksen. Poliisi tutkii tapausta virkavallan anastuksena ja petoksen yrityksenä.
Kolmannessa tapauksessa poliisiksi esittäytynyt soittaja kertoi, että asukkaan tililtä oli yritetty siirtää useamman kerran huomattava summa rahaa. Soittaja sanoi, ettei ”poliisi” pystyisi estämään uutta siirtoyritystä, ellei asukkaan tietokoneelle laitettaisi siirtoestoa. Tätä varten soittaja tarvitsi asukkaan pankkitunnukset.
– Tyypillisesti huijauspuhelussa poliisina esiintynyt henkilö on väittänyt, että uhrin pankkikortti on kopioitu ja tämän tililtä on yritetty nostaa rahaa. Huijari on vedonnut asian kiireelliseen luonteeseen ja on sen varjolla pyytänyt pankkitunnuksia asian selvittämiseksi, kertoo Junkkari.
Poliisi muistuttaa, ettei oikea poliisi kysele pankkitunnuksia tai muitakaan tunnuksia. Jos poliisiksi esittäytynyt soittaja varoittaa murrosta tai muusta vaarasta ja kehottaa luovuttamaan pankkitunnukset poliisille tunnuksien pelastamiseksi, kannattaa epäillä soiton todenperäisyyttä ja ilmoittaa asiasta poliisille.
Poliisina esiintymistä poliisi tutkii virkavallan anastuksena. Onnistuneissa huijaustapauksissa rikosnimike on usein petos.
Koska poliisin perinteiset varoittelut eivät ole estäneet rikosten jatkumista, poliisi haastaa nyt omaisia ja ikäihmisten kanssa työskenteleviä henkilöitä mukaan ennalta estävään työhön. Nyt on hyvä hetki poliisin suosituksesta selvittää omien vanhempien, isovanhempien, iäkkäiden sukulaisten tai hoidettavien vanhusten raha-asioiden turvallisuutta.
Kommentoi Facebookissa