Kukkakaalin uudet tehtävät – miltä maistuisi klassikkopizza?

Ihan kivannäköinen pizza, vaikkei jauhoja ole nähnytkään.

Ihan kivannäköinen pizza, vaikkei jauhoja ole nähnytkään. (Kuva Timo Ernamo)

Kotigokki loihti kukkakaaliversion, ja tietysti tomaatti-mozzarellapizzasta.

RUOKA Törmäsin sellaiseen asiaan, kuin kukkakaalista tehty leipänen. Siis gluteeniton ja laktoositon leipä. Siitä syntyi ajatus tehdä kukkakaaliversio pakastepizzojen klassikosta, tomaatti-mozzarellapizzasta!

Lopputulos on parempi kuin uskaltaisi uneksia.

Tarvitaan vähän rohkeutta ja itse vihanneksen suhteen lehmän hermot. Mutta se kannattaa!

Pizzapohja kukkakaalista

1 iso kukkakaali raastettuna

1 kananmuna

1/2–1 tl suolaa

1/2 tl kuivattua timjamia, rosmariinia, oreganoa ja basilikaa

1 dl raastettua parmesaania

Vaatimattoman näköistä, mutta kyllä siitä hyvä tulee!
Vaatimattoman näköistä, mutta kyllä siitä hyvä tulee! (Kuva Timo Ernamo)

Idea ja tekeminen

Yrteistä sen verran, että timjami ja rosmariini rimmaavat kaaliin, oregano ja basilika tuovat pizzamaisuutta.

Jos raastat kukkakaalin käsin (kuten minä yleensä kaiken), tarvitset lujat hermot ja asenteen, ettei tämä ole niin raastavaa kuin maa-artisokkien kuoriminen.

Raasta kukinnot kokonaan. Jotkut neuvovat raastamaan kaikki osat, mutta itse tyytyisin valkoisiin osiin.

Laita kukinnot kulhoon ja kypsennä mikrouunissa 7–10 minuuttia uunin tehosta riippuen. Sen tulee tuntua vielä hieman rapsakalta, ei mitään mössöä haeta nyt.

Kaada kaaliraaste sideharsolla tai ohuella liinalla vuorattuun siivilään ja anna jäähtyä, kunnes kädet kestävät puristella massaa.

Tässä välissä voit raastaa juuston, ellei se ole valmista raastetta.

Laita uuni kuumenemaan, 200 astetta kiertoilmalla, 220 ilman kiertoa.

Kukkakaalista irtoaa paljon nestettä ja se on syytä poistaa taikinan koostumuksen vuoksi.

Nyt voit sotkea toiseen kulhoon juustoraasteen, munan ja mausteet. Lisää kaaliraaste ja vaivaa kunnolla.

Ota esiin uuninpelti ja laita sille leivinpaperi. Taikinapallo laitetaan paperille ja taputellaan ohueksi, muoto vastatkoon kunkin käsitystä pizzasta.

Paistetaan uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, lopuksi voi laittaa uunilämmön täysille, että pinta saa kivaa väriä – ja siksi, että uuni on todella kuuma ennen pizzan viimeistelyä.

Sillä…

Esipaistettu pohja alkaa näyttää jo syötävän hyvältä.
Esipaistettu pohja alkaa näyttää jo syötävän hyvältä. (Kuva Timo Ernamo)

Itse pizza

Täytteeksi:

tomaattimurskaa (Mutti)

2 keskikokoista tomaattia ohuina siivuina (kanta ja hattu poistettuna)

1 mozzarella paloiteltuna

(mustapippuria, oreganoa)

tuoreita basilikanlehtiä koristeluun, hyvää oliiviöljyä viimeistelyyn

***

No nyt, kun se pohja kärventyy uunissa, ehdit mainiosti siivuttaa tomaatit, paloitella mozzarellan ja ennen kaikkea siivota sotkut.

Tarkkaavainen huomaa, että nyt voi olla ongelmia laktoosin kanssa, joten tässä harkintaa, jos on tarvetta.

***

Kun pohja on paistunut nätiksi, ota pelti uunista, sivele pohjalle ensin Muttin murskaa ja mausta se halutessasi oreganolla ja pippurilla. Jatka asettelemalla tomaatinsiivut ja viimeistele laittamalla mozzarellan kappaleet päälle.

Paista tulikuumassa uunissa, kunnes pizza näyttää hyvältä.

Viimeistele ripottelemalla basilikanlehtiä päälle ja kaatamalla varovasti oliiviöljyä (aromatisoitua maun mukaan – itse käytän valkoisella tryffelillä maustettua) esimerkiksi pienellä kaatimella pizzalle.

Ja sitten nauttimaan!

Tältä se näyttää ennen viimeistä paistoa.
Tältä se näyttää ennen viimeistä paistoa. (Kuva Timo Ernamo)

Tästä alkaa Kotigokin satokauden tarkastelu – tutuista aineksista vähän toisenlaista ruokaa.

Ja vähän parempaa.

Keskitäyteläistä punaviiniä tai valkoviineistä esimerkiksi Viognieriä. Toimii taatusti.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa