RUOKA Törmäsin sellaiseen asiaan, kuin kukkakaalista tehty leipänen. Siis gluteeniton ja laktoositon leipä. Siitä syntyi ajatus tehdä kukkakaaliversio pakastepizzojen klassikosta, tomaatti-mozzarellapizzasta!
Lopputulos on parempi kuin uskaltaisi uneksia.
Tarvitaan vähän rohkeutta ja itse vihanneksen suhteen lehmän hermot. Mutta se kannattaa!
Pizzapohja kukkakaalista
1 iso kukkakaali raastettuna
1 kananmuna
1/2–1 tl suolaa
1/2 tl kuivattua timjamia, rosmariinia, oreganoa ja basilikaa
1 dl raastettua parmesaania

Idea ja tekeminen
Yrteistä sen verran, että timjami ja rosmariini rimmaavat kaaliin, oregano ja basilika tuovat pizzamaisuutta.
Jos raastat kukkakaalin käsin (kuten minä yleensä kaiken), tarvitset lujat hermot ja asenteen, ettei tämä ole niin raastavaa kuin maa-artisokkien kuoriminen.
Raasta kukinnot kokonaan. Jotkut neuvovat raastamaan kaikki osat, mutta itse tyytyisin valkoisiin osiin.
Laita kukinnot kulhoon ja kypsennä mikrouunissa 7–10 minuuttia uunin tehosta riippuen. Sen tulee tuntua vielä hieman rapsakalta, ei mitään mössöä haeta nyt.
Kaada kaaliraaste sideharsolla tai ohuella liinalla vuorattuun siivilään ja anna jäähtyä, kunnes kädet kestävät puristella massaa.
Tässä välissä voit raastaa juuston, ellei se ole valmista raastetta.
Laita uuni kuumenemaan, 200 astetta kiertoilmalla, 220 ilman kiertoa.
Kukkakaalista irtoaa paljon nestettä ja se on syytä poistaa taikinan koostumuksen vuoksi.
Nyt voit sotkea toiseen kulhoon juustoraasteen, munan ja mausteet. Lisää kaaliraaste ja vaivaa kunnolla.
Ota esiin uuninpelti ja laita sille leivinpaperi. Taikinapallo laitetaan paperille ja taputellaan ohueksi, muoto vastatkoon kunkin käsitystä pizzasta.
Paistetaan uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, lopuksi voi laittaa uunilämmön täysille, että pinta saa kivaa väriä – ja siksi, että uuni on todella kuuma ennen pizzan viimeistelyä.
Sillä…

Itse pizza
Täytteeksi:
tomaattimurskaa (Mutti)
2 keskikokoista tomaattia ohuina siivuina (kanta ja hattu poistettuna)
1 mozzarella paloiteltuna
(mustapippuria, oreganoa)
tuoreita basilikanlehtiä koristeluun, hyvää oliiviöljyä viimeistelyyn
***
No nyt, kun se pohja kärventyy uunissa, ehdit mainiosti siivuttaa tomaatit, paloitella mozzarellan ja ennen kaikkea siivota sotkut.
Tarkkaavainen huomaa, että nyt voi olla ongelmia laktoosin kanssa, joten tässä harkintaa, jos on tarvetta.
***
Kun pohja on paistunut nätiksi, ota pelti uunista, sivele pohjalle ensin Muttin murskaa ja mausta se halutessasi oreganolla ja pippurilla. Jatka asettelemalla tomaatinsiivut ja viimeistele laittamalla mozzarellan kappaleet päälle.
Paista tulikuumassa uunissa, kunnes pizza näyttää hyvältä.
Viimeistele ripottelemalla basilikanlehtiä päälle ja kaatamalla varovasti oliiviöljyä (aromatisoitua maun mukaan – itse käytän valkoisella tryffelillä maustettua) esimerkiksi pienellä kaatimella pizzalle.
Ja sitten nauttimaan!

Tästä alkaa Kotigokin satokauden tarkastelu – tutuista aineksista vähän toisenlaista ruokaa.
Ja vähän parempaa.
Keskitäyteläistä punaviiniä tai valkoviineistä esimerkiksi Viognieriä. Toimii taatusti.

Kommentoi Facebookissa