Iivo Niskanen osasi odottaa mitalia – myönsi, ettei Bolshunov ollut voitettavissa

Iivo Niskanen on kaksinkertainen olympiavoittaja. (Kuva Jesse Väänänen/ Hiihtoliitto)

Iivo Niskanen ei yllättynyt pronssimitalistaan. Jos ei olisi ollut mitalisaumaa, ei hän olisi yhdistelmäkisaa lähtenyt hiihtämään.

HIIHTO Iivo Niskanen hiihti pronssille Pekingin olympialaisten 30 kilometrin yhdistelmäkisassa. Kultamitalistia Venäjän Aleksander Bolshunovia ja hopealle hiihtänyttä toista venäläistä Denis Spitsovia vastaan Iivolla ei ollut jakoa, mutta pronssi tuli selvällä erolla haastajiin.

Niskanen myönsi, ettei hänellä ollut mahdollisuuksia taistella kirkkaammista mitaleista. Järkevämpää oli ruveta lopussa varmistelemaan pronssia.

– Vähän aiemmin oli tarkoitus lähteä pitämään vauhtia siinä vapaalla. Ero alkoi letkaan vaan venymään, niin tiesin, että pitää hiihtää vaan niillä omilla vahvuuksilla. Pitkä kolmekymppinen näissä vaikeissa oloissa ja pystyi säätelemään sen vauhdin, että pystyi yksin tekemään vapaalla tosi ehjän suorituksen ja pitämään eron taakse noihin jahtaajiin käytännössä samana. Olen kyllä tyytyväinen siihen, Iivo sanoi taktiikasta.

– Kaksi miestä meni tänään aivan uskomattoman lujaa tossa vapaalla. Taktisesti oli tarkoitus, että pystyisin mukana tulemaan, mutta nyt ei ollut sellaisia eväitä, hän jatkoi.

Niskanen tiesi, että hänellä olisi hyvät mahdollisuudet mitaleille.

– Ei se mitali ylittänyt odotuksia. Tour de Skillä olin kolmas, niin kyllä tämä on parempi matka kuin se kokonaisuutena. Ei tätä olisi ollut järkeä hiihtää, jos ei olisi mitalimahdollisuuksia ollut.

Valmistautuminenkin on sujunut Iivolla hienosti.

– Kaikki on mennyt ihan hyvin. Olen tyytyväinen, että valmistautumisleirillä ja täällä kaikki on mennyt suunnitellusti. Ei ole ollut mitään ropleemaa.

Erot olivat yhdistelmäkisassa todella suuret. Niskasella oli tarjota tähän selkeä teoria.

– Kyllähän nää yleensä vauhdinjaollisesti ovat olleet erityyppisiä kisoja. Aika alusta asti hiihdettiin lujaa. Täällä on pitkät nousut. Ei käydä kasaamassa missään stadioneissa, vaan lähdetään heti nousuun. Ei ole mahdollista kerätä voimia ja silloin se ero on mahdollista revetä.

– Tänään Bolshunovilla oli varmasti yksi kaikkien aikojen suorituksista, mitä on tehty. Oli äärettömän kova veto, hän lisäsi.

Niskanen ei keskustellut Bolshunovin kanssa vauhdinjaosta. Molemmat tukivat kisataktiikallaan kuitenkin toisiaan

– Emme puhuneet keskenämme. Tein oman liikkeeni perinteisen osuudella ja se oli ainoa oikea tapa saavuttaa paras tulos tässä kilpailussa. Tiesin, että he olisivat todella kovia yhdessä. Emme puhuneet mitään, mutta odotin sitä, Iivo paljasti.

– Olen tyytyväinen. Ei ollut kovaa tuulta. Oli tärkeää, että toisen kanssa oli mahdollista vaihtaa kärkipaikkaa, Iivo lisäsi taktiikkansa toteuttamisesta.

Lopussa Niskanen vain varmisteli mitaliaan. Uhkaajia ei ollut.

– Viimeisen kierroksen sai tulla ihan hyvin, kun ei tarvinnut enää puristaa, mutta nää kaksi vaan meni sen verran lujaa, että pystyi vain muille vastaamaan sillä vapaan osuudella. Ei voi kuin hattua nostaa sille, millä kyydillä siinä mentiin. Sen verran selkeä vauhtiero oli ohitustilanteissa. Ei ollut järkeä edes lähteä siihen mukaan. Kyllä tossa tasaisella hiihdolla pystyi turvaamaan sen ison eron, joka oli tehty sillä perinteisellä paljon varmemmin.

Teksti Otto Palojärvi, Zhangjiakou

Lue myös: Pronssia! – Iivo Niskanen avasi Suomen mitalitilin olympialaisissa

Kommentoi Facebookissa