Palaako usko Suomen mäkihyppyyn? – Antti Aalto onnistui upeasti olympialaisissa

Antti Aalto leiskauttaa siivua Zhangjiakoun olympiamäessä. (Kuva AOP)

Antti Aalto oli Pekingin olympiakisojen normaalimäessä peräti 12:s. Sijoitus on paras suomalaistulos mäkihypyn arvokisoissa kahdeksaan vuoteen.

MÄKIHYPPY Antti Aalto sijoittui Pekingin olympialaisten normaalimäen kilpailussa sijalle 12. Hän oli ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalla kymmenen ja pystyi toisellakin kierroksella leiskauttamaan hyvän siivun.

Aallon hyppy oli kulkenut harjoituksissa hyvin, mutta 12. tilaa harva osasi odottaa. Hyvänä saavutuksena olisi pidetty jo pääsyä toiselle kierrokselle.

Aalto olikin tyytyväinen.

– Olihan se ylivoimaisesti kauden parasta tekemistä tähän mennessä. Vaikka toisella kierroksella vähän menetinkin asemia, niin voin olla tyytyväinen tuohon, miten pystyin nousemaan, vaikka maailmancupista, Aalto totesi.

– Tämän päivän hypyn olivat saman tasoista kuin treeneissä. Semmoista perushyvää tekemistä. Tein sen, mitä pystyin, Aalto lisäsi.

Aalto oli Suomen ainoa hyppääjä normaalimäen kisassa. Niko Kytösaho ei ole päässyt matkustamaan vielä Kiinaan positiivisten koronatestien takia.

Aalto hyppää Pekingissä vielä suurmäen kilpailussa. Myös Kytösaho saattaa olla silloin mukana, jos pystyy matkustamaan keskiviikkona Kiinaan.

Tiukassa kilpailussa voiton nappasi Ryoyu Kobayashi, joka toi Japanille ensimmäisen mäkihypyn olympiavoiton sitten vuoden 1998 Naganon kisojen. Hopealle sijoittui Itävallan Manuel Fettner. Puolan Dawid Kubacki otti pronssia.

Lumilautailussa vaatimaton suomalaispäivä

Lumilautailu on extreme-lajeista Suomessa syrjäyttänyt suosiossa mäkihypyn, mutta ilonhetkiä olympialaisten lumilautailut eivät sunnuntaina suomalaisille tuoneet. Enni Rukajärvi jäi slopestylen finaalissa seitsemänneksi ja Rene Rinnekangas karsiutui slopestylen finaalista.

Rinnekangas oli karsinnassa 13:s. Hän jäi finaalipaikasta 0,75 pistettä.

– Vähän liian vähän vauhtia oli ja siihen se homma sitten kusahti. Iso pettymys. Tuntui hiton hyvältä laskeminen treeneistä lähtien ja omasta mielestä olin tosi valmis. Oli itselle kova paikka, etten saanut sitä puhdasta laskua, Rinnekangas kertoo olympiajoukkueen twitter-tilillä.

Päävalmentaja Antti Koskinen summasi hänkin apeana tunnelmiaan Rinnekankaan osalta.

– Tiedettiin, että tarvitaan kovatasoinen ehjä lasku ja että slopen laskeminen on äärimmäisen herkkää touhua. Valtava harmitus, että tuohon kohtaan osui pieni virhearvio, Koskinen sanoi.

Kalle Järvilehdon osalta molemmat laskut menivät virheiden ja kaatumisten vuoksi pieleen. Hän oli karsinnassa vasta 28:s.

– Ihan älyttömän hyvä oli laskea, ei tuule ja aurinko paistaa. Ihan ei ollut tänään mun päivä, mutta koko ajan on ollut tekeminen parempaan suuntaan. Hyvä fiilis oli laskea, vaikkei tullutkaan tulosta, Järvilehto sanoi.

Perttu Hyvärinen onnistui Iivo Niskasen vanavedessä

Iivo Niskanen avasi Suomen mitalitilin Pekingin kisoissa otettuaan 30 kilometrin yhdistelmäkisassa pronssilla. Suomalaisittain hyvät tulokset eivät jääneet tähän. Perttu Hyvärinen oli kisassa seitsemäs.

Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa Hyvärinen luonnehtikin kilpailuaan isoksi onnistumiseksi.

– Ihan mieletön onnistuminen kyllä. Ollaan oikeaan aikaan kunnossa ja huolto onnistui tänään tosi hienosti, kuten myös eilen. Kyllä mulle tuo seitsemäs olympialaisissa on tuloksena todella kova ja on aika kiva nauttia kisoista tällä hetkellä, Hyvärinen sanoi.

Uran paras olympiasuoritus toistaiseksi tuo Hyväriselle paljon itseluottamusta seuraavalle matkalle.

– Pertsa toimi hyvin tänään, niin on mukava lähteä seuraavaan kisaan 15 kilometrille.

Myös Suomen viestimenestykselle Hyvärisen onnistuminen lupaa hyvää. Suomalaismitali miesten viestistä onkin ihan realistinen tavoite.

Suomen kolmas edustaja yhdistelmäkisassa oli Remi Lindholm. Hänen sijoituksensa oli 25:s.

Teksti Otto Palojärvi, Peking

Lue myös: Iivo Niskanen osasi odottaa mitalia – myönsi, ettei Bolshunov ollut voitettavissa

Kommentoi Facebookissa