Iivo Niskaselta lupa odottaa kultamitalia

Iivo Niskanen on kolminkertainen olympiavoittaja. (Kuva Jesse Väänänen/ Hiihtoliitto)

Iivo Niskasella on realistiset mahdollisuudet voittaa Pekingissä olympiakultaa. Hiihdossa suomalaiset voivat saavuttaa useampia mitaleita.

HIIHTO Rukan maailmancupin kisoissa saatiin viime viikonloppuna osviittaa siitä, missä kunnossa ovat suomalaiset pohjoismaisten hiihtolajien mitalitoivot. Iivo Niskanen avasikin maailmancupin vakuuttavasti voitettuaan lauantaina perinteisellä hiihtotavalla hiihdetyn 15 kilometrin kilpailun.

Niskasen harjoituskausi on sujunut hyvin. Rukan kisa osoitti, että hänellä on kaikki edellytykset voittaa ensi helmikuussa Pekingissä 15 kilometrillä kultaa.

Niskanen voitti 15 kilometrin perinteisen kisassa MM-kultaa Lahdessa 2017. Vuotta myöhemmin hän voitti Pyeongchangissa olympiakultaa 50 kilometrin kilpailussa perinteisellä tyylillä.

Pekingin olympiakisojen hiihtokisoissa Zhangjiakoussa 15 kilometriä hiihdetään perinteisellä tyylillä 50 kilometriä vapaalla. Niskanen keskittyy Zhangjiakoussa 15 kilometrille.

Niskanen voitti olympiakultaa Sotshissa 2014 parisprintissä, joka silloin kisattiin perinteisellä tyylillä. Tuolloin hänen parinaan oli Sami Jauhojärvi.

Pekingissä parisprintti kisataan jälleen perinteisellä tyylillä. Niskasen olisi tarkoitus kisata Ristomatti Hakolan kanssa, mutta Hakolan loukkaantuminen Rukalla saattaa muuttaa suunnitelmia. Jos Hakola ei pysty kilpailemaan olympialaisissa, ei Niskasella liene toivoa parisprintin olympiamitalista.

Myös naisten hiihdoista saatiin Rukalla lupaavia suomalaistuloksia. Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen olivat maailman kärkipään tasolla.

Pyeongchangissa kolme olympiamitalia voittaneella Pärmäkoskella on hyvät mahdollisuudet mitaleille Pekingin kisoissa henkilökohtaisilla matkoilla. Parisprintissä Pärmäkoski ja Niskanen taistelevat mitalista.

Suomi voitti Pyeongchangissa kuusi mitalia, joista neljä tuli maastohiihdosta. Myös Pekingin kisoissa maastohiihdon menestys ratkaisee paljolti sen, selviääkö Suomi olympialaisista kunnialla.

Maastohiihdon lisäksi Suomelta voi odottaa mitaleita jääkiekossa ja lumilautailussa. Muissa lajeissa mitaliodotukset eivät ole realistisia, ellei yhdistetyn mies Ilkka Herola saa sitten hyppyään kuntoon. Rukalla Herolalla oli isoja vaikeuksia, kuten Suomen koko joukkueellakin.

Mäkihypyssä suomalaisilla on nykyään haastavaa päästä toiselle kierrokselle. Alppihiihdossa Riikka Honkanen ja Rosa Pohjolainen eivät ole vielä sillä tasolla, että voisivat haastaa maailman terävintä kärkeä.

Ampumahiihdossa Tero Seppälä väläytti maailmancupissa viime viikonloppuna, mutta mitalikandidaatiksi hänestä ei olympialaisissa ole. Naisten puolella Mari Eder on kaukana viime vuosien parhaasta tasostaan.

Suomen talviurheilu on valitettavan kapealla menestyspohjalla. Ruotsi ja varsinkin Norja ovat selvästi edellä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Krista Pärmäkoski loisti paukkupakkasessa – Iivo Niskanen ei riskeerannut terveyttään

Kommentoi Facebookissa