Iivo Niskasen hurja taistelu palkittiin – olympiakultaa upean hiihdon jälkeen!

Iivo Niskanen näytti taistelijan tahtonsa olympiakisoissa miesten 50 kilometrin hiihdossa.

Iivo Niskanen näytti taistelijan tahtonsa olympiakisoissa miesten 50 kilometrin hiihdossa. (Kuva AOP)

Kultamitalin kohtalo miesten 50 kilometrillä ratkaistiin vasta kilometri ennen maalia.

OLYMPIALAISET Suomen mitalisaalis Pyeongchangin talviolympialaisissa oli ollut naisten varassa, kun vahvin miesten maastohiihdon mitalitoivomme Iivo Niskanen lähti päämatkalleen 50 kilometrin hiihtoon. Matka on pitkä, ja Niskanen malttoi hiihtää pääryhmän mukana kolmasosan matkasta, ennen kuin siirtyi kärkeen ja alkoi hajottaa joukkoa.

Iivo Niskanen sai seurakseen Kazakstanin Aleksei Poltoraninin, ja kaksikko karkasi muilta. Niskanen joutui kuitenkin hiihtämään keulassa, sillä Poltoranin ei suostunut ottamaan vauhdinpitäjän paikkaa, vaikka sitä hänelle suoraan tarjottiin.

Kun matkaa oli takana 30 kilometriä, takaa-ajajista venäläinen Aleksandr Bolshunov tavoitti Poltoraninin ja jatkoi Iivo Niskasen jahtaamista. Muu joukko oli jäänyt kärjestä jo puolitoista minuuttia. Viisi kilometriä myöhemmin Bolshunov sai Iivon kiinni, Poltoranin puolestaan jäi kaksikosta nopeasti lähes minuutin.

Kultamitali tultaisiin ratkaisemaan Bolshunovin ja Niskasen kesken, venäläinen suostui ottamaan myös vetovuoron ja kaksikko eteni tasatahtia. Ilmassa oli pieni lumisateen uhka, joten Iivo Niskanen käytti viimeisen suksienvaihdon, kun matkaa oli jäljellä kahdeksan kilometriä.

Hieman yllättäen 21-vuotias venäläinen ei suksia vaihtanut ja sai hetkessä sadan metrin johdon. Lähes koko matkan johtanut 26-vuotias Niskanen muuttui näin takaa-ajajaksi. Jännitys tiivistyi, kun Niskanen saavutti sekunti sekunnilta Bolshunovia.

Kun reilu kuusi kilometriä oli enää matkaa, kaksikko oli jälleen yhdessä, Niskasen hiihtäessä Bolshunovin kannoilla.

Kun vain reilu kilometri oli maaliin, Iivo Niskanen iski, Bolshunov ei pystynyt enää vastaamaan ja luovutti silminnähden. Harmistunut venäläinen jäi lopulta 18,7 sekuntia Iivosta, pronssia otti loppukirinsä ansiosta OAR:n Andrei Larkov jo 2.37,5 perässä.

– Se on kultaa koko poika, äänensä käheäksi olympiakatsomossa huutanut onnellinen äiti Tarja Niskanen tunnusti Ylen haastattelussa.

Sotshin parisprintin kulta neljän vuoden takaa sai nyt seurakseen Iivo Niskasen mitalikaappiin talviolympialaisten kuninkuusmatkan kultamitalin. Suomen edellinen kultamitali 50 kilometrin hiihdosta oli vuodelta 1960 Kalevi Hämäläisen voittaessa Squaw Valleyssä.

Helsinki, Porilaisten marssi!

Kommentoi Facebookissa