Iivo Niskasen paluun ajankohtaa ei vahvistettu

Iivo Niskanen on kolminkertainen olympiavoittaja. (Kuva Jesse Väänänen/ Hiihtoliitto)

Iivo Niskanen valittiin Tour de Ski -kiertueelle, mutta ei ole päättänyt, lähteekö hän mukaan.

HIIHTO Suomen joukkue vuodenvaihteessa järjestettävälle maastohiihdon Tour de Ski -kiertueelle ilmoitettiin keskiviikkona. Iivo Niskasen tilanteesta ei saatu merkittävämpää uutta tietoa.

Hiihtoliiton mukaan Iivo Niskanen on mukana Tour de Skille nimetyssä joukkueessa, mutta tekee lopullisen päätöksen osallistumisestaan vielä lähempänä kiertueen aloitusta. Todennäköistä lienee, ettei Niskanen hiihdä Touria ainakaan kokonaan, vaan lähtee sinne testaamaan kuntoaan, jos lähtee mukaan.

Niskanen ei ole tällä kaudella osallistunut maailmancupin kisoihin. Syyt ovat perusteltuja. Hän sairastui viikkoa ennen Rukan kisoja koronavirukseen ja joulukuun alussa Niskaselle syntyi esikoispoika.

Maastohiihtäjälle sairastuminen kauden alussa tarkoittaa isompaa takapakkia huippukunnon hakemisessa. Tour de Ski on rankka kiertue, ja Niskanen tuskin toipuu reilussa kuukaudessa sellaiseen kuntoon, että Tourin voitosta kykenisi taistelemaan.

Niskasella ei poissaolojensa myötä ole mahdollisuuksia maailmancupin kokonaiskisankaan voittoon. Näin ollen hän keskittää voimavarojaan helmi-maaliskuun vaihteessa Slovenian Planicassa järjestettäviin MM-kisoihin.

Niskasen päämatkana Planicassa on 50 kilometrin kilpailu perinteisellä. Se hiihdetään 5. maaliskuuta.

Kuntohuippua Niskasella on aikaa rakentaa vielä kahden kuukauden ajan. Se riittää hyvin. Niskasella on aivan realistinen mahdollisuus voittaa Planicassa kultaa.

Niskanen on ennenkin ajoittanut kuntohuippunsa loistavasti. Näin kävi Sotshissa 2014, Lahdessa 2017, Pyeongchangissa 2018 sekä Pekingissä 2022. Kaikki arvokisavoittoon huipentuneet kaudet eivät sujuneet häneltä ongelmattomasti.

Uudenvuodenaattona käynnistyvällä Tour de Skillä Suomen mieshiihtäjistä ovat varmuudella mukana Ville Ahonen, Perttu Hyvärinen, Lauri Lepistö, Arsi Ruuskanen ja Markus Vuorela. Naisten joukkueessa hiihtävät Anni Alakoski, Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Maailmancupissa miesten kausi on suomalaisilta käynnistynyt vaatimattomasti. Yhtään suomalaista ei ole cupin kokonaispisteissä 20 parhaan joukossa.

Naisten puolella tilanne on parempi. Pärmäkoski on cupin kokonaispisteissä kolmantena ja Kerttu Niskanen kahdeksantena.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lauri Markkanen loistaa NBA:ssa illasta toiseen – sivusi piste-ennätystään

Kommentoi Facebookissa