Ikean koottava suoja pakolaisille palkittiin – ja kyllä – se tulee kahdessa pahvilaatikossa

Voittaneita suojakoteja on käytetty muun muassa Kara Tepen pakolaisleirissä Lesboksen saarella Kreikassa.

Voittaneita suojakoteja on käytetty muun muassa Kara Tepen pakolaisleirissä Lesboksen saarella Kreikassa. (Kuva Better Shelter)

Mukana seuraavat huonekalujen tapaan kaikki tarvittavat osat sekä kokoamisohjeet.

PAKOLAISKRIISI Ikean pahvilaatikossa toimitettava koottava suojakoti pakolaisille on voittanut Beazley Design of the Year -palkinnon. Lontoolaisen Design Museumin myöntämä palkinto annetaan vuosittain projektille, joka edesauttaa muutoksia, vangitsee ajan hengen, on helposti saavutettava ja tuo suunnittelun käytäntöön.

– Better Shelter on innovatiivinen, humanitäärinen sekä apuväline, siinä on kaikki mitä voittajalta edellytetään, tuomarina toiminut tohtori Jana Scholze Kingstonin yliopistosta suitsutti.

Better Sheler -suojat voidaan pystyttää alle neljässä tunnissa, niiden elinkaareksi on laskettu kolme vuotta.
Better Shelter -suojat voidaan pystyttää alle neljässä tunnissa, niiden elinkaareksi on laskettu kolme vuotta. (Kuva Jonas Nyström)

Better Shelterin kehittivät vuonna 2013 Johan Karlsson, Dennis Kanter, Christian Gustafsson, John van Leer, Tim de Haas, Nicolò Barlera, UNHCR sekä IKEA Foundation. Lähes 65 miljoonaa suojaa on sen jälkeen toimitettu ympäri maailmaa kriisialueille.

Ikea Foundation on säätiö, joka on perustettu parantamaan kehitysmaiden oloja. Aikaisemmat suojat hädänalaisille olivat epäkäytännöllisiä, nykyinen konsepti koostuu teräskehikosta ja eristävistä kevyistä polymeeripaneeleista. Väliaikaisen suojan pystyy kokoamaan alle neljässä tunnissa ja energianlähteeksi voi liittää myös aurinkopaneeleita.

Suojakoti toimitetaan kahdessa pahvilaatikossa ja mukana seuraavat Ikean huonekaluista tutut kokoamisohjeet.
Suojakoti toimitetaan kahdessa pahvilaatikossa ja mukana seuraavat Ikean huonekaluista tutut kokoamisohjeet. (Kuva Jonas Nyström)

– Olemme ennen kaikkea iloisia, että palkinto tuo huomiota kovalle työllemme, ja sitä kautta myös koko pakolaistilanteelle. Otamme tunnustuksen vastaan ristiriitaisin tuntein – olemme mielissämme että tämänkaltainen suunnittelu palkitaan, mutta toisaalta sen tarve on syntynyt inhimillisestä hädästä ja pakolaiskriisin seurauksena, palkinnon vastaanottanut Better Shelterin Johan Karlsson totesi.

Suojat voidaan myös lukita ja niissä on ilmanvaihto, yhden rakennuksen elinkaareksi on suunniteltu kolme vuotta. Better Shelter voitti palkinnon sekä arkkitehtuurisarjassa, että koko kilpailun pääpalkinnon 2017 Grand Prize -tunnustuksen.

  • Alla olevalla videolla esitellään Better Shelter -suojakodin kokoaminen

Kommentoi Facebookissa