Ilkka Herola vältti katastrofin – lähtee Pekingiin mitaliehdokkaana

Ilkka Herola voitti 2021 yhdistetyn normaalimatkan MM-hopeaa. (Kuva AOP)

Tositoimiin pidemmän tauon jälkeen päässeellä Ilkka Herolalla oli kohtuullisen hyvä kenraaliharjoitus Pekingin olympialaisiin.

YHDISTETTY Ilkka Herola voitti viime talvena Oberstdorfin MM-kisoissa yhdistetyssä normaalimatkan MM-hopeaa. Odotukset nousivat hänen osaltaan Pekingin olympialaisten suhteen huomattavasti.

Tällä kaudella Herola joutui useammaksi viikoksi sivuun koronatartunnan takia. Välillä näytti jopa epävarmalta, pääsisikö Herola Kiinaan, mutta lopulta testiarvot toivat helpotuksen ja kilpailuille tuli tälle viikonlopulle vihreää valoa.

Sunnuntaina Itävallan Seefeldissä Herola sijoittui viimeisessä olympialaisia edeltäneessä maailmancupin kisassa kuudenneksi. Lauantain kisassa hän oli ollut kahdeksas ja perjantaina seitsemäs.

Sunnuntaina yhdistetyn miehet pääsivät vain hiihtämään. Herola lähti ladulle sijalta 12 mäen varakilpailun tulosten myötä.

– Tämä oli ihan ehjä päivä. Alusta asti oli oikeastaan selvää, että mäkeen ei päästä, siinä mielessä varakisa oli jo ratkaissut sen, että kärkitaistoon ei ollut asiaa, Herola sanoi Hiihtoliiton mukaan.

– Ehjä hiihto ja pääsin kuitenkin nelossijasta tappelemaan. Ehkä tuli avattua vähän liian kovaa, oli eväät syöty lopussa, Herola jatkoi.

Jesse Pääkkönen oli toinen suomalainen, joka urheili triplakilpailun maaliin asti. Pääkkönen oli lopputulosten 40:s.

Perttu Reposella oli vaikeuksia viikonlopun aikana hengityksen kanssa ja lauantainen hiihto jäi kesken. Myös Otto Niittykoskella oli haasteita viikonloppuna. Kumpikaan ei ollut mukana sunnuntaina.

Suomen yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen oli tyytyväinen Herolan paluuseen ja kokonaissuoritukseen viikonloppuna.

– Ilkan osalta oli oikein onnistunut comeback-viikonloppu, joka päättyi hienoon kilpailuun. Erityisesti hyvä merkki on se, ettei virus ole jättänyt mitään elimistöön ja hiihtokunto näyttää olevan normaali, analysoi Kukkonen.

Hyppääminen oli perustasoa, ja hyppäämiseen on tarkoitus paneutua vielä maanantaina ennen matkustamista Suomeen, mistä lento vie myöhemmin Kiinaan.

– Hyppäämisen osalta semmoista perushyvää, mutta jotta saadaan parhaat haastettua, niin pitää saada yksi porras lisää. Huomenna aamulla vielä kokeillaan päästä täällä mäkeen ja hypätä paineettomassa tilassa. Sen jälkeen urheilija on valmis olympialaisiin, Kukkonen sanoi.

Herolalla on hyvällä onnistumisella saumoja Pekingissä mitaleille. Joukkuekilpailussa Suomella ei mitalimahdollisuuksia kuitenkaan ole. Joukkueen kokonaistaso on muutamassa vuodessa mennyt alaspäin.

Suomi on viimeksi ollut yhdistetyssä olympiamitaleilla Torinossa 2006. Silloin joukkuekisasta tuli pronssia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonat jännittää koronatestejä – Pekingin varapelaajakäytäntö askarruttaa

Kommentoi Facebookissa