Leijonat jännittää koronatestejä – Pekingin varapelaajakäytäntö askarruttaa

Jukka Jalosen komennossa Leijonat on voittanut. kaksi MM-kultaa. (Kuva Mika Kylmäniemi/ Jääkiekkoliitto)

Leijonat matkustaa Pekingiin keskiviikkona. Varapelaajia ei ole olympiajoukkueeseen vielä virallisesti nimetty.

JÄÄKIEKKO Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue valmistautuu Pekingin olympiaturnaukseen parhaillaan Vierumäellä. Kiinaan joukkueen on määrä lentää keskiviikkona.

Koronan takia kontakteja on Vierumäellä pyritty minimoimaan.

– Harjoittelua, ei muuta. Treeneissä nähdään pelaajia. Muuten ollaan omissa oloissa, kommentoi Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sunnuntaina.

Jalosella ei ollut päivitettävää pelaajiensa koronatilanteesta.

– Ei ole. Katsotaan keskiviikkona, mikä tilanne niiden suhteen on.

Viime viikolla vahvistettiin, että joukkueeseen voi nimetä kuusi varapelaajaa, joita voi käyttää, jos joku joutuu jäämään sivuun koronan tai loukkaantumisen takia. Jalonen näkee varapelaajatilanteen myös ongelmallisena, koska Suomessa ja Ruotsissa pääsarjat ovat olympialaisten aikaan käynnissä.

– Se on aika mielenkiintoinen yhtälö kaiken kaikkiaan. Koronan kannalta hyvä lähtökohta, että varapelaajia voi nimetä, mutta nythän tässä on asiat muuttunut. On tullut ilmi, että varapelaajia voi ottaa, jos joku on loukkaantunutkin. Semmoistahan ei ole koskaan missään arvokisoissa ollutkaan.

– 27 kenttäpelaajaa ja neljä maalivahtia voi olla nimettynä. Jos jonkun vaihtaa, niin sen voi vaihtaa takaisinkin kaiken lisäksi. Erikoinen juttu. Koronan takia voi ymmärtääkin, että voi vaihtaa pelaajia, mutta nyt voi vaihtaa loukkaantuneenkin pelaajan. Etua tulee tietenkin sellaiselle maalle, joka voi ottaa kaikki kuusi extrapelaajaa sinne. Me ei voida semmoista tehdä, Jalonen jatkaa.

Jalonen korostaa, ettei pelaajaa voi pakottaa matkustamaan Kiinaan vain odottelemaan.

– Katsotaan, miten me toimitaan sen suhteen. Lähteekö joku mukaan, vai jätetäänkö varapelaajia tänne kotiin. Ei me voida viedä pelaajia sinne odottelemaan, jos joku saa koronan tai loukkaantuu, jos pelaajan joukkue pelaa täällä samaan aikaan. Ei voida ottaa Ruotsista eikä Suomesta pelaajia. Kyseessä ovat KHL-pelaajat tai Sveitsin pelaajat, jos sitten päädytään sinne pelaajia viemään.

– Ei ole simppeli homma länsimaisen ajattelun mukaan. Pelaajien hyvinvointiakin pitää ajatella, eikä pelkästään sitä omaa joukkuetta, vaikka maajoukkueesta kyse onkin, Jalonen lisäsi.

Pekingin olympiajääkiekko pelataan pienessä kaukalossa. Se päätös perustui siihen, että NHL:n piti lähettää pelaajansa turnaukseen. Koronan takia NHL perui olympiaosallistumisensa, mutta pienessä kaukalossa pelataan siitä huolimatta.

Jalonen ei näe, että pienempi aski tuottaisi Suomelle vaikeuksia.

– Meillä on täällä Vierumäellä pieni kaukalo, vähän lyhyempi kuin NHL-kaukalo. KHL:ssä pelataan aika monessa paikassa pienessä kaukalossa ja se on tuttu aski monille meidän pelaajille. Pientä hienosäätöä voi olla joissain tilanteissa, mutta kyllä me samalla tavalla pelataan kuin aina ennenkin.

– Meillä on pelejä tältä kaudelta pienestä askista. Me tiedetään, miten pelejä siellä voitetaan.

Suurin jännitys ennen olympialaisia kohdistuu koronatesteihin. Keskiviikon lennolle Pekingiin ei ole asiaa, jos koronatesti onkin positiivinen.

– Itse kukin jännittää, pääseekö sinne koneeseen. Sitten kun sinne päästään, se tilanne normalisoituu varmasti, vaikka sielläkin testaillaan joka päivä. Mutta lähes kaikki siellä ovat varmasti terveitä. Sielläkin (Pekingissä) toimitaan fiksusti. Käytetään maskia ja pidetään etäisyyksiä. Mutta eihän tää ole normaalia tällä hetkellä, eikä varmasti sielläkään. Mutta tilanne on sama kaikille, Jalonen totesi tilanteesta.

NHL:n päätös jäädä olympialaista pois toista kertaa peräkkäin on raivostuttanut jääkiekkofaneja. Kiinnostus olympiaturnausta kohtaan on luonnollisesti laskenut.

Olympialaisiin osallistuu kuitenkin useita tunnettuja pelaajia, joista muutamilla on valtavasti NHL-kokemusta. Jalonen odottaakin tasokasta turnausta ja uskoo Suomen olevan vahvoilla.

– Varmaan sama taso kuin MM-kisojen taso. Euroopan parhaat ovat kuitenkin mukana. Siellä MM-kisoissa ollaan pärjätty hyvin, vaikka NHL-pelaajia on ollut mukana.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kiina kokosi jääkiekon olympiajoukkueensa – melkoinen muukalaislegioona

Kommentoi Facebookissa