Kiina kokosi jääkiekon olympiajoukkueensa – melkoinen muukalaislegioona

Kuva Fotolia

Kiinan jääkiekon miesten olympiajoukkueessa on 15 Kiinan ulkopuolella syntynyttä pelaajaa.

JÄÄKIEKKO Kiina on mukana ensi kertaa miesten olympiajääkiekossa ensi viikolla alkavissa Pekingin olympiakisoissa. Tällä viikolla selvisi lopullisesti, millaisella joukkueella Kiina kotikisoihinsa osallistuu.

Kiinan pelaajavalinnoissa ei ole yllätyksiä. Kiinan olympiajoukkueen kaikki pelaajat kiekkoileva Kiinan KHL-seurassa Kunlun Red Starissa, joka viimeiset kaksi vuotta on pelannut kotiottelunsa evakossa Moskovassa.

Kiinan kotimaisten pelaajien taso on kehno. Maa ei olisi omalla pelaajatuotannollaan maailmanrankingissa edes 30 parhaan joukossa. Niinpä Kiinan jääkiekkoliitto on houkutellut olympiajoukkueeseen pohjoisamerikkalaistaustaisia kiinalaispelaajia.

Kiinan joukkueen 25 pelaajista peräti 15 on syntynyt Kiinan ulkopuolella. Heistä nimekkäin on 174 NHL-ottelua pelannut kanadalaishyökkääjä Brandon Yip, joka toiminee olympiajoukkueen kapteenina.

Myös Kiinan maalivahtiosastolla on NHL-kokemusta. Yhdysvaltalainen Jeremy Smith pelasi kymmenen ottelua Colorado Avalanchessa viitisen vuotta sitten.

Kaikkiaan 11 Kiinan olympiajoukkueen pelaajaa on syntynyt Kanadassa. Yhdysvaltalaissyntyisiä pelaajia mukana on kolme. Venäläisväriä Kiinan olympiaryhmään tuo puolustaja Denis Osipov.

Vierastyöläiset saanevat Kiinan olympiaotteluissa paljon peliaikaa, kuten Kiinan KHL-seurajoukkueessa Kunlun Red Starissa. Syntyperäiset kiinalaiset ovat jääneet Red Star -joukkueessa vähille minuuteille.

Kiinan onneksi NHL päätti jättää Pekingin olympialaiset vaikean koronatilanteen takia väliin. Silti asetelma on yhä se, että Kiina on olympiaturnauksen ylivoimaisesti heikoin joukkue.

Red Star Kunlun on tällä kaudella ollut KHL:n selkeästi heikoin joukkue. Odotettavissa on, että alkusarjassa Kanada, Yhdysvallat ja Saksa antavat kiinalaisjoukkueelle kunnon selkäsaunan.

Olympiakisojen pelijärjestelmä takaa kaikille 12 joukkueelle alkulohkosta jatkopaikan. Kiinan urakka nousee pystyyn viimeistään puolivälieräkarsinnoissa. Lohkovoittajat sekä paras kakkonen etenevät suoraan puolivälieriin ja loput kahdeksan joukkuetta ratkovat neljä puolivälieräpaikkaa puolivälieräkarsintaotteluissa.

Pekingin olympialaisissa Kiina on mukana myös naisten jääkiekkoturnauksessa. Siinä Kiina pelaa alemmassa alkusarjassa, jossa kohtaa Tshekin, Tanskan, Ruotsin ja Japanin. Kolme parasta tästä lohkosta etenee puolivälieriin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Korona jyllää – Pekingin kisoja odotellaan sekavissa tunnelmissa

Kommentoi Facebookissa