Ilmankosteudella pehmennetään löylyjä – ”Nyt ollaan lähellä rantasaunan tunnelmaa”

Hotelli Fooningin johtaja Heikki Kuivamäki nauttii hiljattain remontoidun saunan lempeistä löylyistä. – Vielä kun olisi ikkuna ja siitä avautuisi maisema järvelle, niin ei uskoisi olevansa sähkölämmitteisessä saunassa.

Hotelli Fooningin johtaja Heikki Kuivamäki nauttii hiljattain remontoidun saunan lempeistä löylyistä. – Vielä kun olisi ikkuna ja siitä avautuisi maisema järvelle, niin ei uskoisi olevansa sähkölämmitteisessä saunassa. (Kuva Anne Anttila)

Saunan ilmankosteusjärjestelmä kruunaa mittatilaustyönä tehtyjen lauteiden kokonaisuuden.

MATKAILU ”Vain koivuvasta ja savun tuoksu puuttuvat. Muuten ollaan jo supisuomalaisen rantasaunan tunnelmissa”. Näin kuvailee hotellinjohtaja Heikki Kuivamäki uuden saunan pehmeitä löylyjä.

Hotelli Fooninkiin valmistunut saunaremontti on Kuivamäen mukaan perusteellinen, sillä vaihtoon ei mennyt ainoastaan kiuas vaan koko löylyhuone, lauteita myöten.

– Vain lattiakaakelit ovat entiset. Sauna on hotellin sielu, joten sen täytyy tarjota asiakkailleen parhaimmat mahdolliset puitteet, unohtamatta tietenkään leppoisia löylyjä.

Seinäjoella sijaitseva hotelli on raikastanut yleisilmettään reippaaseen tahtiin. Huoneita on päivitetty ja pintoja uusittu.

– Nyt oli vuorossa entinen VIP-sauna, joka haluttiin muuttaa kaikkien hotelliasukkaiden käyttöön. Lähtökohdaksi asetimme, että jatkossa emme tarjoa vain pelkkiä saunavuoroja vaan aitoja saunaelämyksiä, Kuivamäki taustoittaa.

Elämysmatka saunomiseen

Saunaremontin raamit on lähtöisin johtajapariskunta Anne ja Heikki Kuivamäen omasta kynästä. Vahvaa taustatukea suunnitteluun antoivat myös luottotimpurit Matti Saarimaan johdolla. Suunnittelun hopealankana toimi tunnelma ja sen palauttaminen mahdollisimman lähelle entisajan saunakulttuuria.

– Lauteille noustaan nauttimaan ja rentoutumaan. Niinpä löylyt eivät saa olla kipakat eikä tunnelma tylsä. Tämän ympärille oli hyvä lähteä kehittämään aivan erilaista elämysmatkaa saunomisen ihmeelliseen maailmaan, Heikki kuvailee.

Perinteistä löylykauhaa ei tarvitse unohtaa, sillä kiukaalle voi edelleen heittää vettä. Ei kuitenkaan ämpäreittäin vaan sievästi liruttaen.
Perinteistä löylykauhaa ei tarvitse unohtaa, sillä kiukaalle voi edelleen heittää vettä. Ei kuitenkaan ämpäreittäin vaan sievästi liruttaen. (Kuva Anne Anttila)

Saunaremontissa päädyttiin selkeisiin linjoihin sekä puupintoihin. Laudemateriaaliksi valikoitui lämpökäsitelty mänty ja samaa eläväistä puupintaa käytettiin myös seinä- ja kattomateriaalina.

– Aluksi mietimme tummia seiniä, mutta hiilenmusta savusaunatunnelma ei tuntunut meidän jutulta. Myös lauteet olivat asia, josta emme tinkineet. Ne haluttiin tehdä pitkästä tavarasta ja omin taidoin.

Kun taustalla on hyvä tiimi, niin Fooningin saunaprojekti saatiin naputeltua kasaan muutamassa kuukaudessa. Alusta lähtien sauna on ollut lähes päivittäisessä käytössä.

– Peppupaikkoja on 10–15 eli lauteille mahtuu kerrallaan vaikka koko työporukka.

Löylykauhaa tarvitaan edelleen

Uudistuneen saunan kruunun jalokivi on kuitenkin kostean pehmeät löylyt. Taustalta löytyy sähköllä toimiva Kastee-järjestelmä, joka kosteuttaa saunatilan kiukaaseen yhdistetyn vedensumutuksen avulla.

– Tämä on kerrassaan mahtava juttu! Myös positiiviset asiakaspalautteet puhuvat järjestelmän puolesta. Säädöt vaativat toki muutamia saunomiskertoja, mutta nyt kun ilmankosteus ja lämpötila on saatu kohdilleen, niin saunassa on helppo hengittää ja nauttia lempeistä löylyistä, Kuivamäki kuvailee.

Kasteen idea on, että saunoja valitsee halutun kosteustason ohjauspaneelista ja järjestelmä pitää sen yllä.

– Käytännössä järjestelmä automatisoi kosteudensäätelyn, johon olemme yleensä tottuneet käyttämään löylykauhaa. Mutta, ei perinteitä vieläkään tarvitse unohtaa. Kiukaalle voi edelleen heittää vettä.

Vaikka takana on vasta muutaman kuukauden käyttökokemus, niin järjestelmän hyvät puolet ovat jo esittäytyneet. Miellyttävyyden lisäksi järjestelmä näkyy mukavalla tavalla sähkönkulutuksessa ja ajan myötä myös puurakenteiden käyttöiässä.

Hotelli Fooningissa voi jatkossa nauttia lempeistä löylyistä myös muissa saunoissa.

– Olen hommannut Kastee-järjestelmän myös pienempään saunaan ja tulevaisuudessa myös sviitti saa omansa.

Lue myös: Saunahulluus virittää villejä ideoita – ”Löylyhuoneeksi taipuu jopa vanha vesivaraaja”

Kommentoi Facebookissa