Ilona Mononen häikäisi Suomen ennätyksellään

Kuva Roma2024

Stadio Olimpico on Rooman EM-kisojen päänäyttämö. (Kuva Roma2024)

Ilona Mononen juoksi 3000 metrin esteissä Suomen ennätyksen EM-finaalissa. Ella Junnila vastasi korkeushypyn Suomen historian parhaasta EM-tuloksesta.

YLEISURHEILU Ilona Mononen ja Ella Junnila vastasivat yleisurheilun EM-kisojen sunnuntain parhaista suomalaistuloksista. Molemmat sijoittuivat lajeissaan viidenneksi.

Naisten 3000 metrin estejuoksun tuloslista meni jälkikäteen uusiksi. Tuomaristo hylkäsi kisan voittaneen Ranskan Alice Finotin suorituksen, koska hänen todettiin astuneen radalta sivuun vesiesteen jälkeen.

Voittajaksi nostettiin Saksan Gesa Felicitas Krause. Britannian Elizabeth Bird sai hopeaa ja Romanian Stella Rutto pronssia.

Mononen nousi lopulta viidenneksi. Hän juoksi kisassa uuden Suomen ennätyksen 9.23,28.

Mononen, 20, oli ennen viimeistä kierrosta taistelemassa kärkipäässä. Loppukiri ei hänellä riittänyt mitalitaistoon, mutta muuten hänen suorituksensa ylitti kaikki odotukset.

– On kyllä aika uskomatonta. En odottanut tällaista, mutta pidin tätä mahdollisena, Mononen totesi SUL:n tiedotteessa.

Monosen viitostila on EM-kisoissa kaikkien aikojen paras tulos naisten 3000 metrin esteissä. Kehityksen perusteella hänellä on lupaava ura edessään.

Ella Junnila oli korkeushypyn finaalissa viides tuloksella 193. Tulokseen Junnila oli ihan tyytyväinen.

– Varsinaisen piikkikunnon ajoitan Pariisiin. Tämä oli tällainen ensimmäinen kisa, jossa tsekataan missä mennään, ja hyvältä näyttää, Junnila sanoi SUL:n tiedotteessa.

Historian parhaan suomalaisen EM-sijoituksen korkeudessa saavuttanut Junnila ylitti finaalissa korkeudet 182, 186 ja 190 vaivattomasti ensimmäisellään. Korkeus 193 vaati kaksi yritystä.

– Sain tosi hyvin pidettyä vireen oikealla alueella. Se ei missään vaiheessa lähtenyt nousemaan liian ylös. Hypyt olivat tasalaatuisia keskenään. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että kun ollaan vasta alkukaudessa, hyppykestäyys on vielä niin ja näin, että miten saadaan palautuminen käyntiin karsinnan jälleen. Sain hyvin tehoja irti, eikä tullut isoja sulamisia.

Lotta Kemppinen oli 100 metrin välierässään kahdeksas ajallaan 11,44. Hän jäi finaalipaikasta 31 sadasosaa.

– Tosi tyytyväinen oli, tasapainoinen juoksu. Odotin kuitenkin, että aika olisi ollut hieman parempi. Omaan tasooni nähden tämä oli selvästi yläkanttiin tämäkin juoksu, mutta kun alkuerä meni eilen paremmin, niin tietysti halusin parantaa, Kemppinen kertoi kilpailustaan.

Lue myös: Reetta Hurskeelta upea suoritus EM-kisoissa

Kommentoi Facebookissa