TERVEYS Terveyskeskusten influenssakäynnit ovat lisääntyneet useissa sairaanhoitopiireissä. THL:n influenssaseurannan mukaan koko maan epidemiakynnys ei ole vielä ylittynyt, mutta positiivisten näytteiden määrä on kasvussa.
Tartuntatautirekisteriin ilmoitetuista influenssalöydöksistä valtaosa on ollut influenssa A:ta. B-viruksia on raportoitu tähän mennessä ainoastaan yksittäisiä tapauksia. Influenssainfektioiden seurannassa tutkitut virukset ovat olleet pääosin A(H1N1)pdm09-viruksia. Myös maailmalla on todettu pääasiassa molempia influenssa A -viruksia, sekä vähäisiä määriä B-viruksia.
– Tällä hetkellä kiertävät influenssa A(H1N1)pdm09 -viruskannat ovat samankaltaisia kuin rokotevirus. Vielä on kuitenkin liian aikaista ennustaa, mikä tai mitkä influenssavirukset aiheuttavat eniten tautitapauksia tänä talvena, THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen sanoo.
Kuluneen syksyn ja alkutalven aikana on kiertänyt myös useita muita hengitystieviruksia, kuten rino-, entero-, parainfluenssa-, adeno- ja koronaviruksia sekä metapneumovirusta. Myös RSV-tartunnat lähtivät lisääntymään joulukuussa.
– Noin joka toinen talvi Suomeen saapuu suurempi RSV-epidemia ja niiden väliin sijoittuu yksi pienempi epidemia. Tänä talvena on todennäköisesti vuorossa tällainen pienempi epidemia, Niina Ikonen sanoo.
Influenssan epidemiatilannetta, annettujen influenssarokotteiden määriä sekä myöhemmin myös rokotteen suojatehoon liittyvää tietoa voi seurata THL:n verkkosivujen ajantasaisesta influenssakatsauksesta.
Influenssa on influenssavirusten aiheuttama tauti. Se alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, ja siihen voi liittyä lihaskipua, yskää ja päänsärkyä. Taudinkuva on usein flunssaa voimakkaampi. Influenssaepidemia kestää yleensä useita viikkoja aina keväälle saakka.
Hengitystieinfektioita eli flunssaa tai nuhakuumetta aiheuttavia viruksia on ainakin parisataa erilaista. Flunssaan liittyy usein kurkkukipua, nuhaa ja yskää, mutta ei välttämättä aina kuumetta. Flunssa paranee parhaiten lepäämällä eikä vaadi erityistä hoitoa.
Lue myös: Iskikö flunssa vai influenssa? – Ja kuinka yskitään oikein
Kommentoi Facebookissa