Uusi nettirikollisten huijauskeino – sijoitusneuvojana esiintyvä pyytää etäyhteyttä tietokoneeseen

Etäyhteyden avulla rikollinen voi kontrolloida verkkopankki-istuntoa eli tehdä varojen siirtoja haluamaansa paikkaan.

Etäyhteyden avulla rikollinen voi kontrolloida verkkopankki-istuntoa eli tehdä varojen siirtoja haluamaansa paikkaan. (Kuva Fotolia)

Huijarit ovat esiintyneet milloin sijoitusneuvojina, milloin kryptovaluuttamyyjinä.

HUIJAUS Viime viikkoina on Finanssiala ry:n mukaan tullut ilmi tapauksia, joissa sijoituspalveluyrityksen edustajana esiintyvät huijarit ovat yhteydenoton aikana pyytäneet saada etäyhteyden uhrin tietokoneeseen.

Etäyhteyden avulla rikollinen voi kontrolloida verkkopankki-istuntoa eli tehdä varojen siirtoja haluamaansa paikkaan ja myös esimerkiksi tartuttaa koneeseen vakoiluohjelmia. Myös maksukorttitietojen anastaminen on tällöin mahdollista.

– Huijarit esiintyvät hyvin vakuuttavasti. On kuitenkin muistettava, etteivät pankit tai sijoituspalveluyritykset myy tuotteitaan moisen etäyhteyden kautta. Jos puhelun aikana toisen osapuolen aikeet alkavat vähänkin epäilyttää, lopeta puhelu, sanoo Finanssiala ry:n rikostorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen ja korostaa varovaisuutta.

Huijarit ovat Karhusen mukaan esiintyneet milloin sijoitusneuvojina, milloin kryptovaluuttamyyjinä.

– Vanha viisaus pätee edelleen: jos jokin tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä ei ole totta, Karhunen summaa.

Pankki ei koskaan pyydä asiakastaan ottamaan etäyhteyttä, ei myöskään mikään luotettava sijoituspalveluita tarjoava yritys. Kun joku pyytää asentamaan etäyhteyteen liittyvän ohjelmiston, tulee tilanteeseen suhtautua suurella varauksella. Verkkopankki-istunnon aikana ei etäyhteyspyyntöön pidä suostua.

Lue myös: Hävyttömät huijarit veivät 90-vuotiaan naisen rahat ”skannattavaksi” – tililtä lähti 20 000 euroa

Kommentoi Facebookissa