Influenssaepidemia lähestyy – katso oletko sinä maksuttoman rokotteen saajien joukossa

Influenssan oireita voi itse hoitaa levolla, runsaalla nesteen nauttimisella sekä joillakin reseptittömillä lääkkeillä kuumeeseen ja särkyyn.

Influenssan oireita voi itse hoitaa levolla, runsaalla nesteen nauttimisella sekä joillakin reseptittömillä lääkkeillä kuumeeseen ja särkyyn. (Kuva Fotolia)

Riskiryhmien rokotukset ovat alkaneet neuvoloissa ja terveyskeskuksissa.

TERVEYS Influenssakausi lähestyy ja osa kunnista on jo aloittanut kansallisen rokotusohjelman mukaiset influenssarokotukset. Tähän mennessä influenssarokotuksia on annettu yli 160 000 annosta. Suurin osa rokotustilaisuuksista järjestetään marraskuun lopulla ja joulukuun alkupuolella.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttoman rokotteen saavat:

  • 65 vuotta täyttäneet
  • 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset
  • raskaana olevat naiset
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö.

Lisäksi rokotetta tarjotaan henkilöille, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vastaanottokeskuksissa ja vankienhoitolaitoksissa.

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten rokote täytyy ottaa joka vuosi. Rokotteen antaman suojan muodostumiseen menee noin kaksi viikkoa, joten se kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua.

– Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Rokotteen ottaminen ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä, ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa. Kunnat tiedottavat alueellaan rokotusajoista ja -paikoista.

Riskiryhmiin tai lähipiiriin kuulumattomat voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja se voidaan antaa omalla terveysasemalla. Rokotteen voi saada myös yksityisellä lääkäriasemalla. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

Influenssakauden alkaminen ja kesto vaihtelevat joka vuosi. Viime talvena influenssakausi alkoi vasta tammikuussa, edellisvuonna jo syyskuussa. Varsinainen influenssaepidemia ei ole vielä alkanut.

– Tänä syksynä influenssatartuntoja on todettu vasta muutamia. Tavanomaisena kautena tartuntoja todetaan eniten tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana, erityisasiantuntija Niina Ikonen sanoo.

THL seuraa influenssakauden etenemistä.

Lue myös: Influenssarokotteiden jakelu on parhaillaan käynnissä – molemmat A-virukset on vaihdettu suosituksen perusteella

Kommentoi Facebookissa