Influenssaepidemiassa laantumisen merkkejä – reilu viidennes suomalaisista ottanut rokotteen

Influenssan oireita voi itse hoitaa levolla, runsaalla nesteen nauttimisella sekä joillakin reseptittömillä lääkkeillä kuumeeseen ja särkyyn.

Influenssan oireita voi itse hoitaa levolla, runsaalla nesteen nauttimisella sekä joillakin reseptittömillä lääkkeillä kuumeeseen ja särkyyn. (Kuva Fotolia)

Talven rokote antoi suojaa neljää virusta vastaan ja sen teho on ollut hyvä etenkin lapsilla.

TERVEYS Influenssaepidemia on edelleen käynnissä, mutta influenssa-aktiivisuus on vähentynyt useissa sairaanhoitopiireissä. Influenssa A -viruksen osalta epidemiahuippu on ohitettu ja laboratoriovarmennetut löydösmäärät ovat vähentyneet.

– Kaiken kaikkiaan tämän kauden influenssaepidemia näyttäisi jäävän hieman viime vuosia laimeammaksi, vaikkakin osassa sairaanhoitopiireistä epidemia on ollut normaalia ärhäkkäämpi, erityisasiantuntija Niina Ikonen sanoo.

Talven rokote antoi suojaa neljää virusta vastaan, mutta liikkeellä on ollut lähinnä kahta influenssa A -virusta. Kauden alussa valtaviruksena olivat A(H1N1)pdm09-virukset. Kauden edetessä A(H3N2)-virusten osuus on lisääntynyt.

– Tämän talven rokote tehosi liikkeellä oleviin viruksiin lapsilla hyvin ja ikäihmisillä kohtalaisesti. Nyt influenssakauden loppupuolella valtaviruksena ollut A-virus on muuntunut kauden aikana, joten tällä voi olla vaikutusta rokotteen lopulliseen suojatehoon, ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Tällä kaudella myös influenssarokotekattavuus nousee hieman paremmaksi kuin viime vuosina. Kaikista suomalaisista reilu viidennes on saanut tällä kaudella kansallisen rokotusohjelman mukaisen influenssarokotuksen.

Kaikista lapsista 6 kuukaudesta 6 vuoden ikäisiin rokotuksen on saanut noin kolmasosa. Myös 65 vuotta täyttäneet ovat ottaneet influenssarokotuksia ahkerasti, noin puolet heistä on rokotettu. Lopulliset rokotuskattavuustiedot julkaistaan myöhemmin keväällä myös terveydenhuollon työntekijöiden osalta.

WHO on antanut suosituksensa ensi kauden rokoteviruksista. WHO suosittelee molempien influenssa A -virusten päivitystä ensi kauden rokotteeseen. B -virusten osalta muutoksia ei suositeltu. Suomeen hankitaan myös ensi kaudella neljää influenssavirusta sisältävä rokote.

  • Lähde THL

Lue myös: Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut – liikkeellä myös useita muita viruksia

Kommentoi Facebookissa