TERVEYS Suomessa on liikkeellä kahta influenssa A- ja kahta influenssa B -virusta. Tällä hetkellä influenssa B -viruksia kiertää enemmän. Yleensä influenssakauden aikana suurimman osan tartunnoista aiheuttaa kuitenkin influenssa A -virus.
Jos ei ole vielä saanut rokotetta, se kannattaa edelleen ottaa. Kansallisen rokotusohjelman pistettävä influenssarokote antaa suojaa kahta tällä hetkellä kiertävää influenssa A -virusta ja yhtä B-virusta vastaan. Toinen Suomessa saatavilla oleva pistettävä rokote ja lapsille nenäsumutteena annettava rokote suojaavat molemmilta B-viruksilta, myös B/Yamagata-virukselta.
– Tässä vaiheessa epidemiaa on vaikea sanoa, kuinka paljon lisäsuojaa B/Yamagata-viruksen sisältämä rokote antaa. On myös hyvä muistaa, että suojan syntyminen vie ainakin kaksi viikkoa. Jos saa tartunnan ennen kuin suoja on syntynyt, voi sairastua influenssaan, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa.
Eri maiden viranomaiset ja rokotevalmistajat eivät ole pitäneet aiheellisena useiden rokoteannosten tai eri influenssarokotteiden antamista saman influenssakauden aikana aikuisille. Näin siksi, että tästä saatava lisähyöty on arvioitu vähäiseksi.
Jos henkilöllä on vaikea perussairaus, hoitava lääkäri voi yksilöllisen arvion perusteella kirjoittaa hänelle reseptin. Ylimääräisestä pistoksesta voi tulla pistoskohdan paikallisia oireita, kuten kipua, punoitusta ja turvotusta.
Koska influenssarokotteen teho ei ole koskaan sataprosenttinen, vakavalle influenssalle altis henkilö tarvitsee sairastuessaan viruslääkityksen. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai jos yleistila heikkenee.
Kommentoi Facebookissa