Italia voitti jalkapallon EM-kultaa – Englannin nuoret pelaajat eivät kestäneet paineita rangaistuspotkukilpailussa

Italia voitti jalkapallon EM-finaalissa Englannin rangaistuspotkukilpailussa

Italia voitti jalkapallon EM-finaalissa Englannin rangaistuspotkukilpailussa. (Kuva UEFA)

Italia voitti jalkapallon EM-turnauksen loppuottelussa Englannin rangaistuspotkukilpailussa.

JALKAPALLO Englannin 55 vuoden kuiva kausi ei katkennut Lontoon Wembleyllä pelatussa EM-finaalissa. Italia voitti Euroopan mestaruuden oltuaan parempi rangaistuspotkukilpailussa tilanteen oltua jatkoajan jälkeen 1-1.

Englanti sai finaaliotteluun räjähtävän alun. Jo pelin 2. minuutilla Italian puolustus pelattiin sekaisin ja vapaaksi unohdettu Luke Shaw pystyi tekemään keskityspallosta 1-0 -johtomaalin.

Italia hakkasi ensimmäisellä puoliajalla päätään seinään, mutta otti otteen toisella puoliajalla hyvien pelaajavaihtojen ansiosta. Tasoitus syntyi 67. minuutilla, kun Leonardo Bonucci osui kulmapotkutilanteesta.

Italia hallitsi peliä toisella puoliajalla selvästi ja oli aktiivisempi jatkoajallakin. Maalinteossa se ei kuitenkaan onnistunut.

Rangaistuspotkukilpailussa kymmenestä vetäjästä viisi epäonnistui. Englannin pelaajista onnistuivat ensimmäiset vetäjät Harry Kane ja Harry Maguire. Italian Domenico Berardi onnistui, mutta toinen vetäjä Andrea Belotti ei.

Leonardo Bonuccin onnistuneen vedon jälkeen Marcus Rashford epäonnistui. Sen jälkeen Domenico Bernardeschi onnistui ja Jadon Sancho epäonnistui.

Jorginholla oli tilaisuus ratkaista rankkarikisa, mutta Englannin maalivahti Jordan Pickford torjui hänen vetonsa. Viimeinen vetäjä Bukayo Saka kuitenkin epäonnistui Gianluigi Donnarumman torjuttua hänen vetonsa, joten Italia voitti EM-kultaa.

Englannin valmentaja Gareth Southgate teki rankkarikilpailussa selkeän mokan. Nuoret pelaajat Rashford, Sancho ja Saka eivät kestäneet paineita.

Italialle Euroopan mestaruus oli maan historian toinen. Ensimmäisen mestaruutensa Italia voitti 1968.

MM-kultaa Italia on voittanut 1934, 1938, 1982 ja 2006. Englannin ainoa arvokisakulta on siis yhä vuoden 1966 MM-kulta, jos olympiavoittoja ei lasketa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kauan se kesti – Lionel Messi voitti viimeinkin kultaa

Kommentoi Facebookissa