Italialainen ruoka on kyselyn mukaan maailman suosituinta – häntäpäässä kisaavat Suomi ja Peru

Pizzasta on tullut Suomessakin melkein kansallisruokaa, ananaksella tai ilman.

Pizzasta on tullut Suomessakin melkein kansallisruokaa, ananaksella tai ilman. (Kuva Fotolia)

Kyselyssä pizza ja pasta veivät kärkisijan, tiiviisti perässä tulevat kiinalainen ja japanilainen ruoka.

RUOKA Pizza ja pasta lukeutuvat maailman suosituimpiin ruokiin, italialaisen ruoan päihittäessä kaikki kilpailijansa. YouGovin kansainvälisessä, yli 25 000 ihmistä 24 eri maasta käsittäneessä tutkimuksessa selvisi, mitä kaikkiaan 34 eri maan ruoista he ovat maistaneet, ja pitivätkö he niistä vai eivät.

Italialaisen ruoan keskimääräinen suosioprosentti oli 84 prosenttia. Patrioottista kyllä, italialaisen ruoan suurimpia ystäviä ovat itse italialaiset, joista 99 prosenttia nauttii kansallisruoistaan. Muita suuria ihailijoita ovat espanjalaiset, joista 94 prosenttia italialaista ruokaa maistaneista pitää siitä sekä ranskalaiset lähes yhtä korkealla luvulla. Vähäisimmän vaikutuksen italialainen ruoka tekee kiinalaisiin, suosio 59 prosenttia.

Toiselle sijalle italialaisen keittiön jälkeen pääsee kiinalainen ruoka, joka sai tutkimukseen osallistuneissa maissa luvukseen keskimäärin 78 prosenttia. Kiinalaisista 95 prosenttia pitää itse siitä, vähiten suosittua kiinalainen ruoka on Saudi-Arabiassa, jossa siitä pitäviä on 54 prosenttia.

Maailman kolmanneksi suosituin ruoka tulee Japanista, se saa kannatuksekseen keskimäärin 71 prosenttia. Saudiarabialaiset ovat jälleen kerran vähiten vaikuttuneita, ja vain 43 prosenttia nauttii siellä japanilaisesta ruoasta. Huonoin minkään maan toisen maan ruoalle antama mielipide on puolestaan Japanin näkemys saudiarabialaisesta ruoasta. Vain 11 prosenttia sitä maistaneista japanilaisista ilmoitti pitäneensä ruoasta.

Kysely itse asiassa paljastaa japanilaisten olevan kaikista kyselyn kansallisuuksista ankarimpia ruokakriitikoita. Keskimäärin vain 39 prosenttia japanilaisista ilmoitti pitävänsä mistään ulkomaisesta ruoasta.

Taulukon pohjasijalta löytyy perulainen ruoka, jonka keskimääräinen pisteluku oli vain 32 prosenttia. Vain murto-osan paremmin pärjäsi suomalainen ruoka. Täytyy tosin huomioida, että Suomi oli yksi maista, joissa kysely suoritettiin, toisin kuin Peru. Joten Suomi kiilasi Perun edelle vain siksi, että 94 prosenttia suomalaisista pysyi uskollisina omalle ruoalleen. Jos perulaisten mielipiteet olisi sisällytetty tutkimukseen, suomalainen ruoka olisi luultavimmin jäänyt viimeiselle sijalle.

Erityisen halveksuvasti kansallisruokiimme suhtautuivat japanilaiset, joista vain 14 prosenttia piti syömästään ja espanjalaiset, joista 18 prosenttia kertoi pitäneensä ruoastamme. Vieläkin suuremmalla inholla ruokiimme suhtautuivat tanskalaiset, joista vain 13 prosenttia piti ruoasta.

Suomalainen ruoka sai kuitenkin lämpimämmän vastaanoton Euroopan ulkopuolella. Kaikkein suosituinta suomalainen ruoka on Filippiineillä, jossa 47 prosenttia sitä maistaneista ilmoitti pitävänsä ruoasta.

YouGov on kansainvälinen tietojen keräykseen ja analysointiin keskittyvä konserni. Yhtiöllä on 30 toimipaikkaa 20 maassa ja paneelin jäseniä 38 maassa. YouGovin markkinatutkimusverkosto on yksi maailman kymmenestä suurimmasta kansainvälisestä verkostosta.

Lue myös: Kukkakaalin uudet tehtävät – miltä maistuisi klassikkopizza?

Kommentoi Facebookissa