Itsenäisyyttä juhlitaan ilman suuria väkijoukkoja – ”Suomalaiset ovat onnellisia ja yhteiskuntaansa kunnioittavia”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä rouva Jenni Haukio sytyttivät kynttilät Tuomiokirkossa itsenäisyyspäivänä 6.12.2020.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä rouva Jenni Haukio sytyttivät kynttilät Tuomiokirkossa itsenäisyyspäivänä 6.12.2020. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Itsenäisyyspäivän saarnassa muistettiin myös jo pieneksi käyvää joukkoa, joka on kokenut sodan kauhut.

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Tänä vuonna Suomen itsenäisyyspäivää vietettiin tavallista pienemmällä joukolla ja vähemmillä juhlallisuuksin. Monin paikoin Suomea on määrätty kokoontumisrajoituksia koronaviruksen johdosta.

Valtakunnallinen lipunnosto järjestettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran Helsingin ulkopuolella Hämeenlinnassa. Puolustusministeri Antti Kaikkonen puhui lipunnostotilaisuudessa Hämeen linnan valleilla. Valtioneuvosto puolestaan julkaisi oman videotervehdyksensä sosiaalisessa mediassa.

Ennen itsenäisyyspäivän ekumeenista jumalanpalvelusta Helsingin tuomiokirkossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, pääministeri Sanna Marin ja puolisonsa Markus Räikkönen, eduskunnan varapuhemies Antti Rinne ja puolisonsa Heta Ravolainen-Rinne sekä korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen kävivät sytyttämässä kynttilät alttarikuorissa.

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo saarnasi tuomiokirkon ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa. Hän muistutti toivosta, joka antaa voimaa tavoitella parempaa, turvallisempaa ja oikeudenmukaisempaa huomista.

Juttuvinkki: Itsenäisyyspäivää vietetään uudella tavalla – ensivalssin Presidentinlinnassa esittävät Suomen kansallisbaletin tanssijat

Piispa Repo muisti saarnassaan nyt jo pieneksi käyvää joukkoa, joka on kokenut sodan kauhut ja jonka koettelemukset ovat tulleet keskeiseksi osaksi itsenäisen Suomen kertomusta. Lisäksi piispa Repo totesi, miten moni asia on hyvin meillä Suomessa, mutta toisaalta on myös paljon parannettavaa.

– Meillä on rauhalliset olot, vakaa hallinto, kansalaisten oikeudet, korkea koulutus, terveydenhuolto ja pitkä eliniän odotus. Suomalaiset ovat onnellisia ja yhteiskuntaansa koossa pitäviä rakenteita kunnioittavia.

– Toki parannettavaakin on. On työttömyyttä, asunnottomuutta, osattomuutta. On sukupolvien yli periytyvää moniongelmaisuutta, päihderiippuvuutta, väkivaltaisuutta ja rikoskierteitä. Maassa on elinvoimaltaan heikkeneviä alueita ja väestöltään vahvistuvia kasvukeskuksia, kumpiakin omine ongelmineen.

Ilmavoimat suoritti ylilentoja useilla paikkakunnilla. Helsingissä neljä F/A-18 Hornet -hävittäjää suoritti ylilennon Hietaniemen hautausmaan kohdalla. Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurassaan rouva Jenni Haukio ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen laskivat Hietaniemessä porrastetusti seppeleet Sankariristille.

Lue myös: Poliisi odottaa itsenäisyyspäivästä rauhallista – ”Mielenilmauksia on odotettavissa tavallista vähemmän”

Kommentoi Facebookissa