Poliisi odottaa itsenäisyyspäivästä rauhallista – ”Mielenilmauksia on odotettavissa tavallista vähemmän”

Poliisin tehtävänä on ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä valvoa kokoontumislain noudattamista.

Poliisin tehtävänä on ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä valvoa kokoontumislain noudattamista. (Kuvituskuva AOP)

Poliisi on kuitenkin varautunut itsenäisyyspäiväviikonloppuun riittävin resurssein.

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Vuoden 2020 itsenäisyyspäivää korostaa koronaviruspandemia ja sen vuoksi annetut rajoitukset sekä terveysturvallisuutta tavoittelevat suositukset. Varsinkin aluehallintovirastojen antamat ja tartuntatautilakiin perustuvat rajoituspäätökset vaikuttavat itsenäisyyspäivänä tavanomaisesti järjestettävien mielenosoitusten ja muiden yleisten kokousten järjestämiseen.

Useassa maakunnassa leviämisvaiheessa todettu pandemia on johtanut siihen, että yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä. Niitä voi kuitenkin järjestää rajoitetusti noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusohjetta.

– Voimassa olevat rajoitukset heijastuvat myös poliisitoimintaan, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisin tehtävänä on ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä valvoa kokoontumislain noudattamista. Näitä tehtäviä hoitaessaan poliisi myös turvaa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen ja valitsee keinot siten, että perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat mahdollisimman täysimääräisesti.

Poliisi puuttuu tarvittaessa terveysturvallisuutta koskevien ehtojen rikkomiseen, jos kyseessä on mielenosoitus tai yleisötilaisuus. Muut kokoontumiset, esimerkiksi nuorisojoukon skeittailu tai yhdessä jalkapallon pelaaminen eivät kuulu kokoontumislain piiriin eivätkä siten poliisin valvomiin mielenosoituksiin ja yleisötilaisuuksiin.

– Ennakkotietojen perusteella itsenäisyyspäivää tullaan poliisitoiminnan näkökulmasta viettämään normaalia rauhallisemmin. Mielenilmauksia on odotettavissa tavallista vähemmän. Poliisi on tietoinen joistakin suunnitteilla olevista yleistä järjestystä ja turvallisuutta mahdollisesti rikkovista mielenosoituksista ja muista tapahtumista, joita on ajateltu järjestettäväksi voimassa olevista kokoontumisrajoituksista huolimatta. Meillä on valmius puuttua niihin, jos kokoontumisrajoituksia ei noudateta, Heikinheimo kertoo.

Juttuvinkki: Karhu on kansalliseläin, mutta mikä on kansalliskukka? – Nämä ovat 10 kansallissymboliamme luonnossa!

– Kehotamme jokaista noudattamaan annettuja rajoituksia. Valvomme perustehtävämme mukaisesti yleistä järjestystä ja turvallisuutta ja hoidamme osaltamme työmme niin, että paluu normaaliarkeen koittaisi mahdollisimman pian.

Muös Helsingin itsenäisyyspäivää saadaan näillä näkymin juhlia rauhallisissa merkeissä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikkien yli 10 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisätiloissa ja ulkotiloissa Helsingin alueella.

‒ Tämänhetkisten tietojen mukaan perinteisten itsenäisyyspäivän mielenosoitusten järjestäjät toimivat vastuullisesti tässä epidemiatilanteessa ja ovat peruneet tapahtumansa täällä Helsingissä. Joitain yksittäisiä suunnitelmia on tullut sosiaalisen median kanavilla eteen, mutta näyttää siltä, että AVI:n määräyksiä noudatetaan, eikä isompia kokoontumisia ole tulossa, kertoo komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingin poliisi on kuitenkin varautunut itsenäisyyspäiväviikonloppuun riittävin resurssein.

‒ Poliisi seuraa tilannetta jatkuvasti ja tarvittaessa voimme antaa tukea myös muille laitoksille, jos mielenosoituksia järjestetään jossain muussa kaupungissa, Heinonen toteaa.

Lue myös: Itsenäisyyspäivää vietetään uudella tavalla – ensivalssin Presidentinlinnassa esittävät Suomen kansallisbaletin tanssijat

Kommentoi Facebookissa