Jääkiekkolegendat mukana pipolätkää pelastamassa – ”Huoli ulkojäiden tulevaisuudesta on todellakin konkretisoitunut”

Pipolätkäturnauksen viime vuoden yksi tunnetuimmista osanottajista aloitti harrastuksen jo koululaisena Salossa Paukkulan kentällä.

Pipolätkäturnauksen viime vuoden yksi tunnetuimmista osanottajista aloitti harrastuksen jo koululaisena Salossa Paukkulan kentällä. (Kuva Marko Seuranen Photography)

Lapset Pohjoismaissa eivät pääse kokemaan samanlaisia talvia, joista aikaisemmin on nautittu.

PIPOLÄTKÄ Helsingissä jo kuudetta kertaa järjestettävä, ilmastonmuutosta vastustava Save Pond Hockey -pipolätkäturnaus pelataan lauantaina 15. helmikuuta Brahenkentällä. Tänä vuonna turnaus kasvaa uuteen ennätyskokoonsa. Mukana on kaikkiaan 40 joukkuetta, joissa pelaajia yhteensä yli 350.

Turnaus käynnistyy näytösottelulla, jossa Save Pond Hockey kohtaa Liiga Climate Champions -joukkueen. Joukkueet koostuvat NHL:n ja Liigan alumneista, Naisten Liigan pelaajista ja olympiamitalisteista. Mukana kurvailevat muiden muassa Jere Lehtinen, Niklas Hagman, Minttu Tuominen, Esa Tikkanen, Sean Bergenheim, Annina Rajahuhta sekä Toni Lydman.

Huoli ilmastonmuutoksesta kerää kiinnostusta kiekkopiireissä sekä myös urheiluteollisuudessa yleisesti. Liiga on tänäkin vuonna turnauksen sponsorina sekä mukana omalla joukkueellaan.

– Pipolätkä on mainio tapa pitää ilmastoasiaa esillä hauskalla tavalla. Tänä vuonna voi sanoa, että huoli ulkojäiden tulevaisuudesta on todellakin konkretisoitunut. Suuremmissa kaupungeissa on tekojäitä, mutta kaikkialla ei lajiin tutustuminen ja rakastuminen ole enää ihan yksinkertaista, jos tämä suunta jatkuu, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi toteaa huolestuneena.

Viime vuonna Liiga lanseerasi oman ympäristöohjelmansa ja lisäksi muun muassa Lahden Pelicans asetti tavoitteekseen olla maailman ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkojoukkue.

– Ilmasto lämpenee ja talvet lyhenevät. Ilmastonmuutoksesta on tullut pahin uhka jääkiekkoa rakastavalle yhteisölle. Tästä syystä olemme taas kutsuneet kiekkoilijat mukaan turnaukseen kasvattamaan tietoutta ja taistelemaan jääkiekon suurinta uhkaa vastaan, kertoo Steve Baynes, Helsingin turnauspäällikkö ja yksi Save Pond Hockeyn perustajista.

Turnaus käynnistyy näytösottelulla, jossa Save Pond Hockey kohtaa Liiga Climate Champions -joukkueen.
Turnaus käynnistyy näytösottelulla, jossa Save Pond Hockey kohtaa Liiga Climate Champions -joukkueen. (Kuva Save Pond Hockey)

Tänä vuonna turnauksia pelataan Helsingin lisäksi myös viidessä muussa kaupungissa ympäri Suomen.

– Talvilajit ovat syntyneet ulkona. Pipolätkä on tärkeä kulttuurillinen perinne pohjoisissa maissa. Unelmamme on, että myös tulevaisuudessa lapsilla on mahdollisuus rakastua jääkiekkoon lajina omilla lähiulkojäillään ja -kaukaloissaan, Baynes sanoo.

Tuotot turnaus- ja sponsorimaksuista ohjataan paikallisiin ilmastoprojekteihin. Save Pond Hockey ry on kerännyt yli 30 000 euroa ilmastotyöhön sen perustamisvuodesta 2015 lähtien. Tänä vuonna lahjoitussumma tulee kasvamaan yli 15 000 eurolla.

Tähän mennessä tuhansia pelaajia on osallistunut vuosien varrella turnauksiin ja näin antaneet panoksensa konkreettiseen ilmastotyöhön ja olleet pelastamassa heille rakasta lajia.

– Euroopan talvi on ollut kaikkea muuta kuin normaali. Lapset Pohjoismaissa eivät pääse kokemaan samanlaisia talvia, joista me pääsimme itse nauttimaan. Ei luistelua, pulkkamäkeä tai lumisotia. Meidän tulee toimia nyt, jotta ehdimme vielä pelastaa talvet ja pipolätkän, kertoo Save Pond Hockeyn viestintävastaava Cormac Booth.

Tulevina vuosina Save Pond Hockey -yhdistyksen tavoitteena on laajentaa konsepti myös Suomen rajojen ulkopuolelle ja saada ilmastonmuutoksen vastainen taistelu koko kiekkomaailman agendalle.

Lue myös: Presidentti pelasi pipolätkää kovassa seurassa – parin viikon päästä edessä on lonkkaleikkaus

Kommentoi Facebookissa