Jääkiekolta puuttuu kruununjalokivi – syyllinen on NHL

Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin Leijonat pääsee seuraavan kerran tositoimiin parhaalla joukkueellaan.

Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin Leijonat pääsee seuraavan kerran tositoimiin parhaalla joukkueellaan. (Kuva AOP)

Jääkiekon nuorten MM-kisoja hehkutetaan taianomaiseksi, koska lajissa ei saada järjestettyä miesten turnausta, jossa kaikki parhaat pelaajat olisivat mukana.

JÄÄKIEKKO Viime sunnuntaina päättynyt jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnaus tarjosi loppuottelussa upeaa kiekkoviihdettä. Kanadan 4-3 -voittoon Venäjästä päättyneessä finaalissa pelattiin kovalla intensiteetillä. Jääkiekolle ottelu oli erinomaista mainosta.

Nuorten MM-turnausta on joissain suomalaismedioissa hehkutettu ”taianomaiseksi”. Jopa ”maailman hienoimmaksi kiekkoturnaukseksi”.

Moiset kommentit ovat seurausta pohjoisamerikkalaisten medioiden lukemisesta ilman omaa ajattelua. Miesten MM-kisoja ei Pohjois-Amerikassa paljoa seurata. Nuorten MM-turnausta seurataan Kanadassa, koska juniorijääkiekkoliigat ovat Kanadassa suosittuja ja niiden merkittävät pelaajat, tulevat NHL-tähdet, tietysti herättävät valtavaa kiinnostusta jääkiekkoa seuraavissa kanadalaisissa.

Yhdysvalloissa nuorten MM-turnaus ei paljoa kiinnosta. Buffalossa pelattiin MM-kisoja pari vuotta sitten lähes tyhjille katsomoille. Nuorten MM-kisoilla ei tehdä Yhdysvalloissa rahakkaita tv-sopimuksia.

Viime kaudella Vancouverissa ja Victoriassa ei nuorten MM-kisoissa nähty paikan päällä paljoa USA-faneja tai yhdysvaltalaismediaa. Suomalaistoimittajiakin oli paikalla enemmän kuin yhdysvaltalaistoimittajia.

Mutta kanadalaisille nuorten MM-turnaus on ainoa MM-turnaus. Miesten MM-turnaus on eurooppalainen juttu. Entinen amatöörien turnaus.

Pohjoisamerikkalaiset hämmästelevät, kun miesten MM-turnauksen finaalia seuraa Suomessa televisioista puolet koko Suomen väestöstä, jos Suomi pelaa. Sekin hämmästyttää, että satojatuhansia suomalaisia on paikan päällä maailmanmestarijoukkueen torijuhlassa.

Yhtä lailla Suomessa hämmästyttää, että viitisentuhatta kanadalaisturistia saapuu Eurooppaan seuraamaan nuorten MM-kisoja. Tämä kertoo jääkiekkoilun maajoukkuetapahtumien valtavista kulttuurieroista.

Jääkiekon ongelmana on, ettei lajilla ole kunnollista kruununjalokiveä. Maajoukkueturnausta, jossa kaikki parhaat pelaajat olisivat mukana.

Stanley Cupin finaaleista ei sellaiseksi hype-tapahtumaksi ole. Kysehän on vain Pohjois-Amerikassa toimivasta seurajoukkueliigasta.

Jos joku toimittaja kirjoittaisi, että jalkapallon nuorten MM-turnaus on maailman hienoin jalkapalloturnaus, jossa on jotain taianomaista, naurettaisiin hänelle päin naamaa. Jalkapallon miesten MM-turnaus, lajin kruununjalokivi, on maailman seuratuin urheilutapahtuma. Siitä kukaan pelaaja ei jää pois seurajoukkuevelvoitteiden tai kesälomansa takia.

Jääkiekossa NHL keskittyy omaan bisnekseensä. On lähinnä NHL:n syytä, ettei parhaiden maajoukkueiden turnausta ole saatu järjestettyä 2016 World Cupin jälkeen, eikä seuraavasta parhaiden pelaajien turnauksesta ole tietoa.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF on asettanut NHL:lle takarajan päätökselle Pekingin 2022 olympialaisista. Ensi syyskuuhun mennessä NHL:n on päätettävä, päästääkö se pelaajansa Pekingiin. Pyeongchangin 2018 olympialaisista NHL jäi pois.

Jääkiekko on kansainvälisessä mittakaavassa marginaalilaji ja saa suurempaa huomiota noin kymmenessä maassa. Talviolympiakisat on maailman kolmanneksi seuratuin urheilutapahtuma ja upea mahdollisuus jääkiekkoilun maailmanlaajuiselle promotoinnille. NHL:n Stanley Cupin finaaleja harvemmin seurataan Kiinassa, mutta Pekingin olympiajääkiekkoa näytetään siellä 1,4 miljardille ihmisille suorina lähetyksinä prime time-aikaan.

NHL:n seuraomistajat tekevät lopullisen päätöksen olympialaisiin osallistumisesta. NHL:n komissaari Gary Bettman toimii NHL-omistajien käskyjen mukaisesti. Todennäköisesti hänen oma mielipiteensä olisi, että Pekingin olympialaisiin kannattaisi mennä.

Toiset NHL:n yhdysvaltalaiset seuraomistajat ajattelevat oman seuransa toimintaa lyhyellä tähtäimellä. Helmikuussa olympialaisten aikaan baseballin MLB ja amerikkalaisen jalkapallon NFL ovat tauolla. Jääkiekkopeliin on silloin mahdollista saada lisää katsojia.

Olympialaiset tai jääkiekkoilun kansainvälinen kehittäminen ei näitä omistajia kiinnosta. Moni heistä ei ole koskaan pelannut jääkiekkoa eikä välttämättä edes luistellut elämänsä aikana.

Yhdysvalloissakin jääkiekko on aika lailla marginaalilaji. NHL:llä on paljon työsarkaa omalla kotimarkkinallaan, joten Kiinan valloittaminen on siinä sivussa pienempi asia.

Jääkiekon kansainvälisen kehittymisen kannalta parhaiden pelaajien maajoukkueturnauksia kuitenkin tarvittaisiin. NHL-kiekkoilijoiden mukanaolo Pekingissä toisi jääkiekolle valtavaa julkisuutta. Ei ehkä niin suurta julkisuutta kuin NBA-pelaajien osallistuminen kesäolympialaisiin, mutta merkittävää julkisuutta kuitenkin.

NHL:n järjestämä World Cup ei innostanut Yhdysvalloissa vuoden 2016 syyskuussa, vaikka parhaat kiekkoilijat olivat mukana. Kisapaikalla Torontossakin mediahuomio keskittyi samaan aikaan pelattuihin Toronto Blue Jaysin ja New York Yankeesin välisiin baseball-otteluihin, vaikka oltiin kuitenkin Kanadassa. Suomi pelasi ottelunsa Ruotsia ja Venäjää vastaan Torontossa puolityhjässä hallissa.

Alkusyksy oli väärä ajankohta jopa Kanadassa. NHL:n World Cup olisikin parempi järjestää helmikuussa. Olympialaiset ja World Cup voitaisiin ajoittaa siten, että huipputurnaus olisi aina kahden vuoden välein.

Tämän toteuttaminen lienee kuitenkin hankalaa. Monilla osapuolilla on liikaa eturistiriitoja. Häviäjänä on itse jääkiekko.

Mutta Suomessa torijuhliin tulee jatkossakin satojatuhansia ihmisiä, jos Leijonat voittaa MM-kultaa. Kansaa ei Suomessa kiinnosta, ovatko Leijonissa mukana parhaat pelaajat, jos kultaa tulee. Eikä sekään kiinnosta Suomessa, ettei moista kultaa muualla maailmassa paljoa noteerata.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nyt sen voi sanoa – Raimo Helminen oli virhevalinta

Kommentoi Facebookissa