Jääkiekon MM-kisat venyvät kesäkuulle – Leijonat pelaa Latviassa

Maailmanmestaruus sai suomalaiset juhlimaan kisakatsomoissa sekä kaupunkien toreilla.

Maailmanmestaruus sai suomalaiset juhlimaan kisakatsomoissa sekä kaupunkien toreilla. (Kuva AOP)

Leijonat pelaa MM-jääkiekkoa 2021 Latvian pääkaupungissa Riiassa.

JÄÄKIEKKO Jääkiekon MM-kisat peruttiin tältä keväältä koronapandemian takia. Kisajärjestäjä Sveitsi ei halunnut järjestää kisoja ensi vuonna, joten alkuperäisen suunnitelmien mukaisesti MM-kiekkoa pelataan 2021 kerran Latviassa ja Valko-Venäjällä.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF on päättänyt siirtää MM-kisoja paria viikkoa myöhemmäksi. Latviassa Riiassa ja Valko-Venäjällä Minskissä pelattava MM-turnaus järjestetään 21.5.-6.6. 2021.

MM-kultaa puolustava Suomen Leijonat pelaa alkulohkonsa Riiassa. Vastassa siellä ovat Latvia, Kanada, Yhdysvallat, Saksa, Norja, Italia ja Kazakstan.

Toinen alkulohko pelataan Minskissä. Siellä pelaavat Venäjä, Ruotsi, Tshekki, Sveitsi, Slovakia, Tanska, Valko-Venäjä ja Britannia.

Puolivälierät pelataan sekä Riiassa että Minskissä. Välierät, pronssiottelu sekä finaali pelataan Minskissä.

Kisajärjestäjät Latvia ja Valko-Venäjä brändäävät turnaustaan lauseella ”Passion. No borders”. Suomeksi tämä tarkoittaa ”Intohimoa. Ei rajoja”.

Tarkempaa sisältöä kisabrändistä ei ole kerrottu, mutta todennäköisesti matkustamista Latvian ja Valko-Venäjän välillä tullaan kisojen ajaksi helpottamaan. Valko-Venäjä järjesti MM-kisat edellisen kerran 2014 ja päästi silloin kaikki kisalipun ostaneet maahan ilman viisumia.

Latvia ja Valko-Venäjä kuuluivat molemmat Neuvostoliittoon ja olivat viidenkymmenen ajan samaa valtiota. Tosin vapaata matkustamista maiden välillä ei ollut silloinkaan, vaan Riiasta Minskiin matkustaakseen neuvostoliittolainen tarvitsi Neuvostoliiton sisäisen passin sekä pätevän syyn matkalleen.

Latvia itsenäistyi uudelleen 1991 ja 2004 maasta tuli EU:n jäsen. Valko-Venäjä palasi diktatuuriksi 1994, kun nykyinen presidentti Aleksander Lukashenko pääsi valtaan. Demokratiajakso kesti Valko-Venäjällä vain kahden ja puolen vuoden ajan.

Raja on Latvian ja Valko-Venäjän yhteiskuntajärjestelmissä nykyään aika iso. Jääkiekko näyttää olevan kuitenkin yhdistävä tekijä, kuten kisojen sloganissa kerrotaankin.

Vuoden 2021 MM-turnaus on joka tapauksessa historiallinen, sillä ensi kertaa MM-kiekkoa lätkitään vielä kesäkuun puolella. Aikataulumuutos johtuu koronapandemian aiheuttamasta kaaoksesta. NHL suunnittelee kauden 2020-2021 aloittamista myöhemmin ja IIHF yrittää saada MM-kisoihinsa mahdollisimman paljon NHL-pelaajia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jääkiekon SM-liiga siirtyy MTV:lle

Kommentoi Facebookissa