Pääkaupunkiseudun koululaisilla useita koronavirusaltistuksia – ”Riski viruksen leviämiseen kouluissa on pieni”

Sekä opetustoimen henkilökuntaan kuuluvalla että oppilaalla on viime päivinä todettu koronavirustartunta.

Sekä opetustoimen henkilökuntaan kuuluvilla että oppilailla on viime päivinä todettu useita koronavirustartuntoja. (Kuva AOP)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu uusia koronavirustartuntoja.

KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteaa, että viime päivinä julkisuudessa on käsitelty koululaisilla ja koulujen henkilökunnalla todettuja koronavirustartuntoja.

Jos lähiopetuksessa olevalla oppilaalla tai koulun henkilöstön jäsenellä todetaan tartunta, uusien tartuntojen syntyminen pyritään estämään asettamalla altistuneet opettajat ja oppilaat karanteeniin ja testaamalla kaikki altistuneet, jotka saavat oireita.

THL seuraa koulujen oppilaiden ja henkilöstön tartuntatilannetta tarkasti.

– Tartuntaketjuja selvittämällä on nähty, että lapset saavat tartunnan selvästi harvemmin kuin aikuiset ja tartuntaketju on harvoin alkanut lapsesta. Näiden tietojen valossa riski koronaviruksen laajamittaisesta leviämisestä lähiopetuksessa on siis pieni. On kuitenkin todennäköistä, että myös lähiopetuksessa olevilla todetaan joitakin koronavirustartuntoja, sanoo asiantuntijalääkäri Otto Helve.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu uusia koronavirustartuntoja. Yksi tartunnan saaneista on ollut Mattlidenin koulun tiloissa 18.5.2020. Espoon kaupungin tartuntatautiviranomainen on asettanut sairastuneen eristykseen ja taudille altistuneet noin 20 oppilasta ja muutaman henkilökunnan jäsenen kotikaranteeniin 20.5.–1.6.2020 väliseksi ajaksi.

Vantaalla puolestaan Vierumäen koulussa on asetettu 18 oppilasta ja kaksi koulun henkilökuntaan kuuluvaa kotikaranteeniin 20.5.-1.6.2020 todennäköisen koronavirusaltistuksen vuoksi. Aikaisemmin Helsingissä Itäkeskuksen peruskoulussa asetettiin yksi oppilas ja kaksi koulun henkilökuntaan kuuluvaa kotikaranteeniin koronavirusaltistuksen vuoksi. Kannelmäen peruskoulussa on puolestaan asetettu 14 oppilasta ja neljä koulun henkilökuntaan kuuluvaa kotikaranteeniin.

Aiemmin myös Sipoossa on eri kouluissa todettu koronavirustartunta sekä opettajalla että oppilaalla. Myös Mäntsälän kunnan opetustoimen henkilökuntaan kuuluvalla on todettu koronavirustartunta. Lisäksi Porvoon Linnajoen koulun oppilaalla on todettu koronavirustartunta, tartunnalle altistui 17 oppilasta ja 4 koulun opettajaa.

Tartuntojen estämisen takia on tärkeää, että kaikki huolehtivat käsihygieniasta ja turvaväleistä, kouluun ei tulla oireisena ja oireiset hakeutuvat koronatestiin matalalla kynnyksellä.

Moni kärsii keväisin allergiaoireista, joita lasten kohdalla voi olla vaikea erottaa koronavirus- tai muista hengitystieinfektiosta. Kouluun voi mennä, kun allergiasta johtuvat oireet on saatu hallintaan lääkityksellä. Koronatestiin kannattaa hakeutua, jos hengitystieoireet jatkuvat lääkityksestä huolimatta.

Lue myös: Koronavirustapaus ja karanteeni jälleen Sipoon kouluissa – tartunnan saanut on nyt oppilas

Kommentoi Facebookissa