Jääkiekon MM-kisoissa epäreilu ohjelma – kisaisäntä Leijonat yksi hyötyjistä

Leijonat pelaa MM-kisoja Tampereella. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Leijonat pelaa alkusarjassa seitsemän peliä 12 päivän sisään maksimaalisella palautumisajalla. Osa joukkueista urakoi seitsemän peliä kymmenessä päivässä.

JÄÄKIEKKO MM-jääkiekon paisutettu alkusarja on viety läpi kahdessa kahdeksan joukkueen lohkossa vuodesta 2012 lähtien. Kritiikkiä on tullut vuodesta toiseen, mutta systeemiä ei ole muutettu, koska kotijoukkueen seitsemällä kotiottelulla varmistetaan kassatuloja, vaikka urheilullinen arvo on kyseenalainen.

Turnausohjelma on epäreilu. Kisaisännät Suomi ja Latvia pelaavat alkusarjassa seitsemän peliä 12 päivässä. Kazakstan, Unkari, Slovenia ja Itävalta taas joutuvat urakoimaan seitsemän peliä kymmenessä päivässä.

Lauantaina Latvia voitti Kazakstanin 7-0. Perjantaina Kazakstan oli iltaottelussa voittanut Slovakian rankkarikisan jälkeen 3-2. Latvia oli voittanut Slovenian rankkareilla varsinaisella peliajalla 3-2.

Latvialla oli alla huomattavasti kevyempi peli ja valmistautumisaikaa sillä oli runsaat neljä tuntia enemmän. Lienee sanomattakin selvää, että se näkyi lopputuloksessa.

– Energiaa oli vähän. Minulla ei ole mitään sanottavaa. Tämä oli huonoin pelimme turnauksessa. Tätä ei voi hyväksyä. Pitäisi tulla peliin paremmin, kommentoi Kazakstanin Tamirlan Gaitamirov IIHF:n nettisivujen mukaan.

Paisutetulla MM-kisaformaatilla energiansäästö on oleellisessa roolissa. Tuskin on sattumaa, että Suomen Leijonille on rakennettu alkusarjaohjelma, jossa on sopivan paljon palautumisaikaa.

Leijonat pelasi ensin kolme kovaa peliä neljän päivän sisään. Mutta sitten ohjelmassa onkin kahdeksan päivän sisään neljä ”pakkopullaottelua”, joiden jälkeen yksi palautumispäivä ennen puolivälieriä.

Ei olisi yllättävää, jos Leijonat voittaisi MM-kultaa alkusarjan takkuisista peliesityksistä huolimatta. Energiavarat ovat viimeisissä peleissä tärkeässä roolissa ja välieriin päästessään Suomi saisi valita lauantaina aikaisemman ottelun, jotta loppuotteluun olisi enemmän palautumisaikaa kuin vastustajalla.

Monet asiat tietysti vaikuttavat lopputulokseen. Mutta palautumisajallakin on merkitystä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonille nihkeä voitto Itävallasta – Jukka Jaloselta outo ketjumuutos

Kommentoi Facebookissa