Jääkiekon MM-kisoista hurja rahapotti – ”Kyllä pidän kovana saavutuksena”

Leijonat ja Kanada kaukalossa MM-kisojen puolivälierässä. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Jääkiekon MM-turnaus tuotti Suomelle voittoa 2022 ja 2023 yhteensä 23,2 miljoonaa euroa.

JÄÄKIEKKO Suomen Jääkiekkoliitto kertoo, että viime keväänä Tampereella pelattu jääkiekon MM-turnaus tuotti voittoa peräti 9,3 miljoonaa euroa. Jääkiekkoliitto teki 2022 ja 2023 järjestetyistä MM-kisoista yhteensä hurjan 23,2 miljoonan euron voiton.

Vuoden 2022 MM-kisat pelattiin Tampereella ja Helsingissä. Suomelle myönnettiin onnistuneiden 2022 kisojen jälkeen toisetkin MM-kisat järjestettäväksi, kun Venäjä menetti 2023 kisaisännyytensä Ukrainassa harjoittamiensa raakalaismaisten sotatoimiensa takia.

Tuplakisojen myötä Suomessa mediat julistivat mantraansa kisaähkystä ja molempien kisojen tunnelma lytättiin surkeaksi yritysvieraiden liiallisen määrän takia. Tunnelman kritisointi saattoi olla paikallaankin, mutta taloudellisen tuloksen osalta kritisointi kisaähkystä oli naurettavaa.

– Kyllä pidän kovana saavutuksena, että käytännössä sama määrä lippuja myytiin kisoihin kuin vuotta aikaisemmin Tampereelle. Latvia paransi meidän vuoden takaisesta Helsingin myynnistä. Helsingissä oltiin aika hankalassa tilanteessa, koska kaksi kuukautta ennen kisoja vaihdettiin vanhaan halliin. Oli vaikeaa saada ulkomaalaisia, koska Suomi ei pelannut, kommentoi MM-kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen.

Yritysvieraita oli viime kevään kisoissa vähemmän kuin 2022. Yritykset eivät panostaneet kisoihin niin paljoa.

– Vippimyynti oli nelisen miljoonaa euroa meillä pienempi kuin edellisenä vuotena. Kaikki meni muuten nappiin. Meillä on kuitenkin 80 prosenttia kävijöistä suomalaisia. Ekana vuotena kaikki eivät mahtuneet mukaan, mutta tokana vuotena tuli ihan uusia katsojia, Hietanen taustoittaa.

Joka tapauksessa 2023 kisojen tuotto ylitti odotukset. Hietanen korostaa, että kokemus edellisistä kisoista auttoi.

– Meillä oli osaava organisaatio valmiina, joka tiesi, mitä tehdä. Se vaikutti positiivisesti taloudelliseen tulokseen. Kulut pysyivät kurissa.

Vuoden 2023 MM-kisat Tampere järjesti Latvian pääkaupungin Riian kanssa. Latviassa valiteltiin ensin heikkoa ennakkomyyntiä, mutta lopulta sielläkin tehtiin taloudellisesti positiivinen tulos.

– Positiivisen tuloksen tekivät Latviassa. Eivät ole tulostaan julkaisseet. Heillä oli vaikeuksia saada lipunmyyntiä alussa käyntiin, mutta ulkomaalaisten oli lopulta helpompi mennä Latviaan kuin Suomeen. Saivat enemmän ulkomaalaisia kisoihin kuin me ja ulkomaalaiset pelastivat heidän tilanteensa. Ja heidän joukkueen menestyminen toi hurmoksen sinne, paljastaa Hietanen.

Tunnelma oli Riiassa huikea. Kukaan ei voi väittää, etteikö kisaprojekti siellä olisi onnistunut.

– Meillä oli 100 000 kävijää fanzonella. Riiassa oli 200 000. Se oli suoraan hallin edessä ja siitä tuli hurmospaikka sitten, toteaa Hietanen.

Suomella oli 11 kuukautta aikaa järjestää kisat Latvian kanssa, joka oli järjestänyt edelliset kisansa 2021. Hietasen mukaan muilla ei olisi ollut välttämättä resursseja toteuttaa vastaavaa projektia.

– Slovenia ja Unkari harkitsivat kisoja, mutta eivät olleet järjestäneet kisoja aiemmin ja 11 kuukaudessa tuollaisen projektin järjestäminen on mahdotonta ilman kokemusta. Meillä oli valmiudet siihen. IIHF:lle tämä on ykköstuote ja me pystyttiin hoitamaan se laadulla, mikä on tärkeää. Ei tällaisia tuloksia moni ole tehnyt MM-kisoista taloudellisesti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jukka Jaloselta ytimekäs vetoomus kaulasuojasta – mopollakaan ei ajeta ilman kypärää

Kommentoi Facebookissa