Jääkiekon SM-liiga haluaa säilyttää ulkojäät tuleville sukupolville – liiga käynnistää ympäristöohjelman

Liigassa on nähty myös otteluita ulkojäillä, kuten HIFK:n ja Ilveksen kohtaaminen.

Liigassa on nähty myös otteluita ulkojäillä, kuten HIFK:n ja Ilveksen kohtaaminen. (Kuva AOP)

Helmikuun alussa nimekäs joukko pelaa pipolätkää saadakseen huomiota ilmaston lämpenemiselle.

JÄÄKIEKKO Suomen seuratuin urheilusarja, Jääkiekon SM-liiga haluaa kantaa oman vastuunsa ja käynnistää ympäristöohjelman. Liiga teetti viime vuonna aiheesta diplomityön LUT-yliopistossa. Diplomityön pohjalta Liiga aloittaa järjestelmällisen työn oman hiilijalanjälkensä pienentämiseksi.

Tavoitteena on yksinkertaisesti vähentää lajin ympäristörasitusta tekemällä konkreettisia toimia kuten lisätä energiatehokkuutta, jätteiden kierrätystä sekä järkeistää joukkueiden matkapäiviä ja -reittejä.

Lotta Hepo-ojan diplomityön mukaan koko Liigan toiminnan hiilijalanjälki on noin 6521,5 hiilidioksitonnia vuodessa, mikä vastaa noin 640 suomalaisen hiilijalanjälkeä. Kaudella 2017–2018 Liigassa pelattiin noin 500 ottelua, joten ottelukohtainen hiilijalanjälki on noin yhden suomalaisen hiilijalanjälki vuodessa. Vertailuna Finnairin hiilijalanjälkilaskuri antaa Helsinki–Singapore–Helsinki -lentomatkustajan hiilijalanjäljeksi noin 1000 hiilidioksidikiloa.

Liiga-kaupungit ovat heränneet ympäristöasioihin monin tavoin. Savossa Mikkelin Jukurit on ollut edelläkävijä, sillä Mikkelissä on pelattu Liigan ensimmäinen hiilineutraali ottelu jo kaudella 2016–2017. Nykyisin Jukurien kausikorttilaiset nauttivat Mikkelissä ilmaisista bussikyydeistä joukkueen kotipeleihin ja takaisin. Kuopiossa muun muassa hallin kenttävalot on vaihdettu ledeiksi, ja hallin sähköstä vähintään 80 prosenttia tulee uusiutuvista energialähteistä.

Helsingissä HIFK:n kanta-asiakkailla on mahdollista HIFK:n pelipäivinä lunastaa ilmainen kaupungin sisäinen julkisen liikenteen lippu. Lappeenrannassa seura käyttää kaasuautoja, ja Oulun Kärpät tekee pelimatkoja mahdollisuuksien mukaan junalla esimerkiksi Tampereelle lentämisen sijaan. Lahden Pelicans haluaa olla ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkojoukkue ja selvittää parhaillaan, miten se onnistuu.

– Yhdysvalloissa NHL-jääkiekossa ja NBA-koripallossa on rakennettu jo vuosien ajan omia ympäristövastuuohjelmia. Suomessa osa seuroista tekee hyvää itsenäistä työtä myös ympäristöasioissa, joten eiköhän meidänkin ole korkea aika kääriä hihat ja ottaa laajemmin vastuuta tekemisistä koko Liigan tasolla, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi pohtii.

Liigan otteluohjelma rakennetaan siten, että joukkueiden liikkuminen voidaan minimoida. Samoin pelien tuomarit liikkuvat mahdollisimman paljon kimppakyydeillä, ja heidät pestataan peleihin mahdollisimman läheltä pelipaikkakuntaa. Suurin yksittäinen päästöjen aiheuttaja on katsojien matkat hallille ja takaisin. Keskimäärin noin 40 prosenttia matkoista tehdään yksin omalla autolla.

Helmikuun alussa Helsinkiin tulee nimekäs joukko pelaamaan pipolätkää tarkoituksenaan saada huomiota ilmaston lämpenemiselle. Helsingissä, Brahenkentällä pelataan lauantaina 9.2.2019 kaikille avoin turnaus, jonka näytösottelussa entiset Liiga- ja NHL-tähdet Vjatsheslav Fetisovin ja Jari Kurrin johdolla ovat mukana pelaamassa hyvän asian puolesta. Save Pond Hockey ry on Liigan yhteistyökumppani, joka järjestää pipolätkäturnauksia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi eri puolilla Suomea.

Lue myös: Ilmasto lämpenee hälyttävällä vauhdilla – riskiraja saavutetaan vuonna 2050

Kommentoi Facebookissa