Jääpalvelu aloitti talvikauden – ensimmäiset ohuet jäät näkyvät kartassa

Perämeren pohjukan sisälahdet ovat saaneet peitokseen ohuen uuden jään.

Perämeren pohjukan sisälahdet ovat saaneet peitokseen ohuen uuden jään. (Kuva Fotolia)

Ilmatieteen laitos tekee kartat yhteistyönä ruotsalaisten kanssa.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu on aloittanut talvikauden marraskuun alussa julkaisemalla ensimmäiset pintalämpötilakartat. Jääpalvelun päätehtävä on ajantasaisen tiedon tarjoaminen talvimerenkulun tarpeisiin.

Viime torstainaa julkaistussa jäätalven ensimmäisessä kartassa Perämeren pohjukan sisälahdet ovat saaneet peitokseen ohuen uuden jään.

– Kylmä lokakuun loppu jäähdytti meriveden pintakerrosta ja sai jäätymisen alkamaan Perämeren pohjoisosassa, kertoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Ulappa-alueiden pintalämpötilat vaihtelevat Perämeren viidestä asteesta varsinaisen Itämeren altaan runsaaseen kymmeneen asteeseen. Pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna lämpötilat ovat melko lähellä keskiarvoja. Edelliseen syksyyn verrattuna pintavedet ovat nyt asteen pari kylmempiä.

– Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, millainen tulevasta jäätalvesta tulee. Mutta jos jotain pitää sanoa niin sanoisin talvesta tulevan ’perusleudon’, kenties jollain tavoin viime talven kaltaisen. Siinä tapauksessa Suomen eteläisillä merialueilla ei juuri merijäät liikennettä haittaa, mutta Perämerellä laivat taistelevat sohjovöiden ja ahtaumien kanssa, Vainio sanoo.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun toiminta alkaa loka-marraskuun vaihteessa veneilykauden päättyessä. Marraskuun alusta lähtien julkaistaan meriveden pintalämpötilakarttoja maanantaisin ja torstaisin.

Tällä talvikaudella jääkartta julkaistaan yhteistyönä Ruotsin meteorologisen laitoksen SMHI:n jääpalvelun kanssa vuoroviikoin. Kauden aloittivat suomalaisten tekemät kartat viime torstailta ja tältä maanantailta. Seuraavat kaksi karttaa tehdään ruotsalaisvoimin. Kun jäätalvi etenee vaiheeseen, jossa annetaan ensimmäiset meriliikennerajoitukset, siirrytään päivittäiseen toimintaan. Tuolloin vastuun vaihtopäivä on tiistaisin.

Jääpalvelun päätehtävä on kertoa talvella päivittäinen jäätilanne sekä se, miten tilanne on muuttunut edellisestä päivästä. Viimeiset jäätiedotukset annetaan yleensä toukokuun loppupuolella. Vaikka kartta piirretään ruotsalaisten kanssa vuoroviikoin, Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun asiantuntija seuraa päivittäin jäätilannetta ja vastaa tarvittaessa sitä koskeviin kyselyihin.

  • Jääkartan löydät klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa