Jalkapallon MM-kisoista uusi erittäin onnistunut historiikkiteos

Kuva: Fotolia

Kuva Fotolia

Jalkapallon MM-turnaus on maailman suosituin urheilutapahtuma. Markus Pantsar on kirjoittanut siitä historiateoksen Jalkapallon MM-kisojen Suurimmat Ottelut.

JALKAPALLO Isänpäivä ja joulu lähestyvät, joten syksy ja alkutalvi ovat urheilukirjojen luvattua aikaa. Tänä vuonna jalkapallon MM-kisat pelataan poikkeuksellisesti marras-joulukuussa, joten jääkiekkokirjojen tavallisesti kyllästämässä urheilukirjasyksyssä on markkinoille tullut useampi jalkapallokirjakin.

Urheilukirjojen taso heittelee Suomessa paljonkin, mutta syyskuun lopulla julkaistu Markus Pantsarin kirjoittama Jalkapallon MM-kisojen Suurimmat Ottelut (Vastapaino) on sisältönsä osalta kriittisemmällekin lukijalle kovan luokan teos. Monipuolisuutensa ansiosta teoksen voi perustellusti arvioida olevan paras suomalaisen kirjoittama kirja jalkapallon MM-kisoista koskaan.

Pantsar käy kirjassaan läpi kaikki MM-kisat ensimmäisistä Uruguayssa 1930 järjestetyistä kisoista Vladimir Putinin ideoimiin Venäjän 2018 kisoihin saakka. Kirjassa kisoissa keskitytään kirjoittajan mielestä turnauksen merkittävimpään otteluun, mutta käydään myös läpi turnauksen kaikki merkittävät tapahtumat.

Lähestymistapa merkittävimmän ottelun kautta on virkistävä idea. Kaikissa MM-turnauksissa finaali ei suinkaan ole ollut turnauksen puhutuin tai kuohuttanein ottelu.

Pantsarin MM-kisakirjassa käydään läpi myös jalkapallokulttuurin kehitystä. Toisille lukijoille mielenkiintoisena tietona tulee, että nykyinen fanikulttuuri lauluineen levisi Eurooppaan MM-kisojen kautta Etelä-Amerikasta.

Pantsar nostaa kirjassaan kiitettävästi esille MM-kisojen yhteiskunnallisia vaikutuksia, jalkapallon kehitystä sekä politiikan ja urheilun symbioosia. Selväksi tulee, että jalkapallon MM-kisoissa urheilu ja politiikka ovat voimakkaasti kietoutuneita toisiinsa, vaikka esimerkiksi Vladimir Putin on muuta höpissytkin.

Jalkapallon MM-turnausta hyödynsivät poliittisiin tavoitteisiinsa jo Benito Mussolini ja Adolf Hitler. Toisen maailmansodan jälkeen vastaavaa vastenmielistä poliittista hyötyä turnauksesta ovat hakeneet muun muassa eteläamerikkalaiset sotilasdiktaattorit sekä Putin.

Demokraattisissakin maissa MM-kisoilla on ollut merkittävä poliittinen ulottuvuus ja useasti negatiivisessakin mielessä. Lieveilmiöitä on vuosien varrella riittänyt.

Tänä vuonna MM-jalkapallossa kirjoitetaan surullinen luku, kun kisat järjestetään Qatarissa, jossa stadioneita on rakennutettu orjatyövoimalla. Lähes 7000 ihmistä on saanut rakennustöissä surmansa.

Vastapaino on tänä syksynä julkaissut Qatarin kisoista Sami Kolamon kirjoittaman kirjan Riistopallon MM-kisat Qatarissa. Se sopii lisälukemiseksi Jalkapallon MM-kisojen Suurimmat Ottelut-kirjan jälkeen.

Jalkapallon MM-kisojen Suurimmat Ottelut on urheilukirjasyksyn ehdoton helmi. Sitä tukee kirjan monipuolisuus niin jalkapallon urheilullisen kehityksen, historian, merkittävien pelaajien kuin yhteiskunnallisten asioidenkin esittämisessä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajilta odotetaan EM-kisapaikkaa – karsiutuminen olisi heikko esitys

Kommentoi Facebookissa