Jalkapallon MM-kisojen formaatti muuttuu – muutos myös Suomen tv:ssä

Huuhkajat juhlii maalia

Huuhkajat juhlii maalia. (Kuva AOP)

Vuoden 2026 miesten jalkapallon MM-kisat näkyvät sekä YLE:n että MTV:n kanavilla.

JALKAPALLO Jalkapallon miesten MM-turnaus on maailman suurin urheilutapahtuma. Rahaa tapahtuman ympärillä riittää, mikä on saanut kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan paisuttamaan turnauksen joukkuemäärän 48:aan.

Qatarissa marras-joulukuussa 2022 järjestettävä MM-turnaus pelataan vielä 32 joukkueen voimin. Kanadan, Yhdysvaltojen ja Meksikon yhdessä 2026 järjestämä MM-turnaus pelataankin sitten 48 joukkueen turnauksena.

Vuoden 2026 kisojen alkusarja pelataan 16 eri alkulohkossa, joissa jokaisessa on kolme joukkuetta. Lohkojen kaksi parasta etenee pudotuspeleihin, joissa kerrasta poikki -menetelmällä aloitetaan 32 joukkueen voimin. MM-kisojen ottelumäärä kasvaa 64:stä 80:een.

Suomessa YLE on aina televisioinut MM-jalkapallon siitä saakka, kun kisoja on ollut Suomessa mahdollista katsoa tv:n välityksellä. Vaikka 2000-luvulla kaupalliset yhtiöt ovat rohmunneet suosituimpien urheilutapahtumien lähetysoikeuksia, on verorahoitteinen (vuoteen 2012 saakka lupamaksurahoitteinen) YLE sitkeästi pitänyt jalkapallon MM- ja EM-kisojen lähetysoikeuksista kiinni.

Vuonna 2026 YLE ei kuitenkaan enää esitä MM-kisoja Suomessa yksinoikeudella. YLE ja MTV jakavat silloin kisojen tv-oikeudet.

Juttuvinkki: Diego Maradona on kuollut – jalkapalloa suurempi traaginen hahmo

Ottelumäärä jaetaan tasan. Molemmat yhtiöt esittävät 2026 kanavillaan 40 ottelua.

– Tämä on historiallinen yhteistyö Suomen johtavan kaupallisen tv-yhtiön ja Yleisradion välillä. MTV:llä on yli 30 vuoden vankka kokemus maailman kovimpien urheilusarjojen tv-tuotannosta. On fantastista, että voimme Ylen kanssa yhdistää molempien vahvan osaamisen, asiantuntemuksen ja teknologian. Tuomme yhdessä suomalaisille ennennäkemättömät jalkapallon MM-kisat 2026, kommentoi MTV:n toimitusjohtaja Johannes Leppänen tiedotteessa.

– MTV on meille tuttu ja luotettava kumppani, ja on hienoa päästä jatkamaan yhteistyötä näin upean urheilukisan merkeissä. Muissa Pohjoismaissa yleisradioyhtiöiden ja kaupallisen median urheilutapahtumien yhteishankinta on vakiintuneempi käytäntö. Kivaa päästä tekemään sitä myös Suomessa, sanoo Ylen Urheilu ja tapahtumat -yksikön johtaja Panu Pokkinen.

Lain mukaan jalkapallon MM-turnaus lukeutuu urheilutapahtumiin, joita on esitettävä vapailla kanavilla. Myös jääkiekon MM-kisat pitäisi esittää vapailla kanavilla, mutta MM-jääkiekon lähetysoikeudet vuoteen 2023 esittävä MTV on näyttänyt valtaosan MM-jääkiekon peleistä maksullisilla kanavillaan. Ilmaiseksi ovat näkyneet MM-kisoista vain Suomen ottelut, välierät sekä mitaliottelut.

Suomi ei ole koskaan pelannut jalkapallon MM-kisoissa. Jos Suomi selviytyy kisoihin 2026, joutuvat YLE ja MTV sopimaan, miten Suomen pelit jaetaan yhtiöiden kesken.

Suomen kisapaikka on toki kovan haasteen takana. Euroopasta MM-kisoihin selviytyy formaatin laajennuksenkin jälkeen vain 16 joukkuetta eli joukkuekiintiö kasvaa vain kolmella. Muut maanosat saavat enemmän kiintiöpaikkoja.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lukas Hradeckyn vahvalle syksylle tappiollinen päätös

Kommentoi Facebookissa