Japanin ex-pääministeriä ammuttiin omatekoisella aseella kampanjatilaisuudessa – menehtyi vammoihinsa sairaalassa

Shinzō Abe vieraili ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa pääministerinä. Hän on vieraillut Suomessa kerran aikaisemmin vuonna 1985.

Shinzō Abe vieraili ensimmäisen kerran Pohjoismaissa pääministerinä 2017. Hän oli vieraillut Suomessa kerran aikaisemmin vuonna 1985. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentti Sauli Niinistö kertoo olevansa järkyttynyt väkivaltaisesta hyökkäyksestä.

AMPUMISTAPAUS Japanin pitkäaikaisimpana pääministerinä toiminutta Shinzō Abea ammuttiin kesken poliittisen kampanjatilaisuudessa pitämänsä puheen Naran kaupungissa. Abe toimi Japanin pääministerinä vuosina 2006–2007 sekä 2012–2020, jonka jälkeen hän ilmoitti vetäytyvänsä terveyssyistä.

Uutistoimistot kertovat, että 41-vuotias ampuja on pidätetty. Hänellä oli käytössään omatekoinen, kaksipiippuinen haulikkotyyppinen ase. Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan ampumisen syy oli tyytymättömyys Aben poliittiseen toimintaan.

Abe vieraili vuonna 2017 Suomessa ja isännöi kaksi vuotta myöhemmin presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vierailua Japanissa. Niinistö kirjoittaakin Twitterissä olevansa järkyttynyt väkivaltaisesta hyökkäyksestä.

“Deeply shocked to hear about the violent attack against former Prime Minister of Japan Shinzo Abe. My thoughts are with his family and loved ones and the people of Japan.”

Aben tilasta on annettu ristiriitaista tietoa. Aluksi kerrottiin hänen olleen eloton sairaalaan vietäessä, mutta poliisilähteet sanoivat Aben olleen tajuissaan. Tietojen mukaan hän olisi haavoittunut ainakin kaulaan ja niskaan. Pääministeri Fumio Kishidan mukaan Abe oli kriittisessä tilassa sairaalassa.

NHK sekä uutistoimisto Reuters vahvistivat myöhemmin, että Abe on menehtynyt sairaalassa.

  • EDIT 12.00: Päivitetty tieto Aben menehtymisestä

Lue myös: Britannian pääministeri Boris Johnson eroaa tehtävistään – ”Kukaan ei ole korvaamaton”

Kommentoi Facebookissa