Japanin kruununprinssipari vieraili presidenttiparin luona Kultarannassa – ”Otan yhden esimerkin: luottamus ja luotettavuus”

Lounaan jälkeen presidenttipari ja kruununprinssipari tekivät kierroksen Kultarannan puistossa.

Lounaan jälkeen presidenttipari ja kruununprinssipari tekivät kierroksen Kultarannan puistossa. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentti Sauli Niinistö totesi, että samanlainen ajattelu yhdistää suomalaiset ja japanilaiset.

KULTARANTA Japanin kruununprinssi Akishino ja kruununprinsessa Kiko vierailevat Suomessa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat kruununprinssiparin keskiviikkona 3. heinäkuuta Kultarannassa.

– Meillä on paljon yhteistä Japanin kanssa, presidentti Niinistö sanoi kruununprinssiparille.

Presidentti totesi, että japanilaiseen kulttuuriin verrattuna suomalainen on nuorempaa, mutta samanlainen ajattelu yhdistää.

– Otan yhden esimerkin: luottamus ja luotettavuus. Saimme kokea 90-luvulla, kun meillä oli suuria taloudellisia vaikeuksia, että Japanissa meihin luotettiin. Me olemme yhä kiitollisia ja ylpeitä siitä. Me molemmat kansat pidämme kirjallisuutta suuressa arvossa. Teidän runoutenne ja kirjallisuutenne on Suomessa hyvin tunnettua. Luulen, että minullakin on yksi Murakami juuri kesken.

– Ja sitten meitä yhdistää myöskin urheilu. Me odotamme kovasti Tokion olympialaisia ja vanhemmat meistä, kuten minä, muistaa vielä vuoden 1964 olympiakisat, presidentti sanoi.

Kruununprinsessa Kiko ja rouva Haukio.
Kruununprinsessa Kiko ja rouva Haukio. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Kruununprinssi Akishino kiitti tervehdyssanoissaan vierailukutsusta, joka liittyy tänä vuonna vietettävään Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuoteen.

– Viime vuosina maidemme välinen etäisyys on vähentynyt entisestään lisääntyneiden lentoreittien myötä, minkä lisäksi meillä on kulttuurin lisäksi aktiivista yhteistyötä muun muassa teknologian, ympäristön ja muotoilun alalla, josta olen suuresti iloinen. Toivon sydämestäni, että maidemme ihmisten kanssakäyminen vielä kehittyisi ja samalla ystävyyssuhteemme syvenisi vielä seuraavaa 100 vuotta ajatellen, kruununprinssi sanoi.

Kruununprinssipari tutustuu nelipäiväisellä vierailullaan erityisesti suomalaiseen kulttuuriin, nähtävyyksiin, luontoon ja terveydenhuoltoon. He laskivat keskiviikkona myös seppeleen Hietaniemen hautausmaalle sekä vierailivat Kultarannan lisäksi Turussa, jossa he tutustuivat Turun linnaan ja tuomiokirkkoon.

Kyseessä on kruununprinssi Akishinon ensimmäinen ulkomaille suuntautuva vierailu hänen uudessa tehtävässään. Suomeen kruununprinssipari saapuu Puolasta. Akishino nousi kruununprinssiksi huhtikuussa, kun hänen isänsä keisari Akihito luopui vallasta. Japanin uudeksi keisariksi nousi Akihiton vanhin poika Naruhito.

Lue myös: Japanin kruununprinssipari vierailee Suomessa – tapaavat presidenttiparin Kultarannassa

Kommentoi Facebookissa