Jari-Matti Latvalan MM-ralliura uhkaa päättyä – Saksa tahrana suomalaisessa historiassa

Jari-Matti Latvalan kausi 2019 eteni tuskaisissa merkeissä. (Kuva AOP)

Jari-Matti Latvalan kausi 2019 eteni tuskaisissa merkeissä. (Kuva AOP)

Yksikään suomalaisajaja ei ole voittanut Saksan MM-rallia.

RALLI Rallin MM-sarjan kauden kymmenes osakilpailu ajetaan loppuviikosta Saksassa. Suomalaisittain toiveet eivät ole asvalttikisassa kovinkaan korkealla, jos ei lasketa WRC 2 Pro-luokkaa, jossa Kalle Rovanperä on selkeä voittajasuosikki.

”Lentävät suomalaiset” ovat ralliautoilun historiassa legendaarisessa asemassa, joten sitäkin hämmästyttävä fakta on, etteivät suomalaiset ole voittaneet Saksan MM-rallia koskaan. Hannu Mikkola oli ykkönen 1984 Audi Quattrollaan, mutta tuohon aikaan Saksan ralli ei ollut MM-sarjan ohjelmassa.

Rallin MM-osakilpailuksi Saksan ralli nousi vasta 2002. Suomalaisvoittoa kilpailusta ei ole tullut, vaikka esimerkiksi Marcus Grönholm, Mikko Hirvonen ja Jari-Matti Latvala ovat osallistuneet kilpailuun kalustolla, jonka kilpailukyvyllä olisi ollut mahdollisuuksia voittoon.

Saksassa ajetaan asvaltilla. Maailmanmestareista Sebastien Loeb on voittanut kisan yhdeksän kertaa ja Sebastien Ogier kolmesti.

Viimeiset kaksi Saksan rallia on voittanut MM-sarjan kärkimies, virolainen Ott Tänak. Hän on todistanut pärjäävänsä asvaltilla viime vuosien suomalaisia kärkinimiä paremmin.

Saksan ralliin suomalaiset eivät tänäkään vuonna voittajasuosikkeina lähde. Latvalan tehtävänä on tukea Toyota-tallikaverinsa Tänakin mestaruusmahdollisuuksia ja vastaavassa roolissa on Esapekka Lappi Citroenilla Ogierin aseenkantajana.

Lapilla on ensi kaudeksi sopimus taskussa, mutta Latvalan ja Teemu Sunisella tilanne on toinen. Suninen todennäköisesti saa jatkopestin Fordin kalustolla kisaavan M Sportin kanssa, mutta Latvalan jatko Toyotalla on erittäin epävarmaa.

Latvala ei tosiasioita pakene. Hän tietää tilanteensa.

– Tiimin kannalta Ott on tärkein asia, numero yksi. Asiat alkavat ratketa vasta sen jälkeen, kun Ott tekee päätöksen. Kaikki odottavat ja haluavat tietää, mitä Ott tekee, Latvala kommentoi Saksan MM-rallin aattona Rallit.fi-sivustolle.

– Sitä odottavat myös muidenkin tiimien kuljettajat, joilla ei ole sopimusta. Rulla lähtee pyörimään siinä vaiheessa, kun Ott on tehnyt sopimuksen, Latvala jatkoi.

Latvalalla ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin ajaa vain mahdollisimman hyvin ja ennen kaikkea tuloksellisesti loppukauden ajan. Hän kertoo, että hänellä riittää haluja ajaa vielä MM-sarjassa myös ensi kaudella.

Jos Latvala voittaisi Saksassa ja tekisi suomalaista rallihistoriaa, saattaisi hän kenties pelastaa tallipaikkansa kaudelle 2020. Hänen tämän kauden suoritustasonsa valossa moinen on kuitenkin epätodennäköistä.

Kauden ensimmäisen palkintosijansakin Latvala saavutti vasta elokuun alussa Jyväskylässä oltuaan siellä kolmas. Latvalan suoritus ei ollut Jyväskylässä häikäisevä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Rallin MM-sarja menossa uuteen aikaan – huipputalli uhkaa lähteä

Kommentoi Facebookissa