Jatkossa et voi tuoda omenaakaan EU:n ulkopuolelta – kasvinterveystodistus lähes mahdoton saada

Omenat ovat listalla, kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Omenat ovat listalla, kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos. (Kuva Fotolia)

Maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista, mutta vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita.

TULLI Uusi kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Uusi lainsäädäntö astuu voimaan 14. joulukuuta.

Kasvinterveystodistus tarvitaan taimille, ruukkukasveille, viherkasveille, pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille, kylvösiemenille, leikkokukille ja -oksille sekä tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille.

Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos. Jatkossa matkustaja ei siis voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman kasvinterveystodistusta.

– Koska yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, ei tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta, sanoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

– Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta voidaan tehokkaammin estää kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle, kertoo ylitarkastaja Sari Haikola Ruokavirastosta.

Matkailijoiden onkin hyvä opetella ajattelemaan tuliaisten tuomista ihan uudella tavalla.

– Osa matkailijoista on jo hyvin tietoisia siitä, ettei liha- ja maitotuotteita saa tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta. Nyt rajoitus laajenee myös muun muassa marjoihin, hedelmiin ja vihanneksiin, toteaa Sulander-Seppänen.

Tulli valvoo rajanylityspaikoilla matkustajatuontia. Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin – liha- ja maitotuotteille on omat niille erikseen varatut säiliöt – ja lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille.

Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

Lue myös: Tullin ruokakoira Aino on korvaamaton apu – löytöinä jo 1 700 kiloa kiellettyjä tuotteita

Kommentoi Facebookissa