Jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu hyödyttää iäkkäitä – parantaa päivän toiminnoista selviämistä

Voimaharjoittelu on tärkeää läpi elämän, ja se hyödyttää myös iäkkäitä.

Voimaharjoittelu on tärkeää läpi elämän, ja se hyödyttää myös iäkkäitä. (Kuva JYU)

Hyödyt näkyivät veriarvojen, lihasvoiman ja henkisen hyvinvoinnin paranemisena.

TERVEYS Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu kuntosalilla on hyödyllistä yli 65-vuotiaiden terveydelle. Hyödyt näkyivät veriarvojen, lihasvoiman ja henkisen hyvinvoinnin paranemisena.

– Henkilöt, joiden verenpaine-, kolesteroli-, glukoosi- ja tulehdusarvot olivat korkealla, hyötyivät eniten yhdeksän kuukauden voimaharjoitteluohjelmastamme. Kaksi tai kolme kertaa viikossa harjoittelu ei lisännyt näitä hyötyjä, yliopistotutkija Simon Walker Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.

Kansalliset ja kansainväliset suositukset opastavat harjoittamaan lihasvoimaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Myös tässä tutkimuksessa lihaskasvu ja rasvan palaminen olivat tehokkaampia enemmän kuin kerran viikossa harjoitelleilla.

– Kerran viikossa suoritettu harjoittelu riitti kuitenkin hyvin iäkkäille ihmisille parantamaan päivittäisistä toiminnoista selviämistä. Kauppakassien kantoon, portaiden kävelyyn ja WC-pöntölle istumiseen tarvitaan lihasvoimaa, jota voimaharjoittelulla voidaan parantaa, Walker sanoo.

Koehenkilöiden yleinen hyvinvointi parani myös yhdeksän kuukauden harjoittelun aikana. Harjoittelumäärä ei vaikuttanut tähänkään muutokseen. Koehenkilöiden hyvinvoinnin ja harjoittelumotivaation paraneminen tutkimusjakson aikana oli tärkeää, sillä juuri ne henkilöt jatkoivat harjoittelua myös tutkimuksen jälkeen. Tutkijoiden mukaan on erittäin tärkeää tunnistaa, että voimaharjoittelulla on monia hyötyjä iäkkäille ihmisille.

– On hyvä muistaa, että koehenkilöt harjoittelivat kovaa ja turvallisesti tutkimuksen aikana. Kehittymisen kannalta oli tärkeää, että painoja lisättiin säännöllisesti. Jokaista harjoitussessiota valvottiin tarkasti varmistaen oikeat harjoittelutekniikat, Walker sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana 106 65–75-ikäistä miestä ja naista. He harjoittelivat kuntosalilla 1–3 kertaa viikossa valvotuissa olosuhteissa. Harjoitteet sisälsivät liikkeitä koko vartalon lihaksille, esimerkiksi jalkaprässi, penkkipunnerrus, vatsarutistus ja selkäojennus. Henkilöt suorittivat 2–5 sarjaa, 4–12 toistoa ja ainakin yksi sarja oli suoritettu uupumukseen asti.

Tutkimusta on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lue myös: Erityisesti vanhana on syytä harjoitella lihasvoimaa – se vähentää kaatumisia ja hoivapalveluiden tarvetta

Kommentoi Facebookissa