Joka viidennellä kotitaloudella ei ole varaa elinkustannusten nousuun – yksinhuoltajat ja yksinasuvat ahdingossa

Jo nyt esimerkiksi maksamattomat sähkölaskut näkyvät maksuhäiriömerkintöjen määrässä. (Kuvituskuva Fotolia)

Kuluttajaliiton kyselyssä selvitettiin, kuinka paljon kotitalouden kuukausittaiset menot voisivat nousta.

TALOUS Viidennes eli 20 prosenttia Kuluttajaliiton kyselyyn vastanneista arvioi oman kotitaloutensa pelivaran olevan tällä hetkellä nolla euroa elinkustannusten noustessa. Kuluttajaliitto kysyi kuluttajilta, kuinka paljon kotitalouden kuukausittaiset menot voisivat nousta ilman, että kotitalous joutuu taloudelliseen ahdinkoon.

Yksinhuoltajat ja yksinasuvat kertoivat muita useammin, että maksuvaraa kustannusten nousuun ei ole enää lainkaan. Liki puolessa suomalaisista kotitalouksista pelivara elinkustannusten nousuun on nollasta enintään 100 euroon.

Taloudelliset haasteet korostuvat erityisesti yksinhuoltajilla, joista jopa 31 prosenttia kertoi, ettei heillä ole lainkaan maksuvaraa ilman taloudellisen ahdingon vaaraa. Elinkustannusten nousu tuntuu myös yksinasuvilla, joista joka neljännes ilmoitti, että pelivaraa omassa taloudessa ei enää ole.

– Kuluttajaliitto on erittäin huolissaan niistä kotitalouksista, joilla ei ole lainkaan tai hyvin pieni taloudellinen liikkumavara elinkustannusten noustessa, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Miten paljon kotitaloutesi kuukausittaiset elinkustannukset (mm. asuminen, elintarvikkeet, energia ja liikenne) voivat enintään nousta nykyisestä ilman, että kotitaloutesi joutuu taloudelliseen ahdinkoon? (Kaavio Kuluttajaliitto)

Beurling-Pomoell viittaa myös Asiakastiedon viimeisimpiin tilastoihin.

– Jo nyt esimerkiksi maksamattomat sähkölaskut näkyvät maksuhäiriömerkintöjen määrässä. Maksamattomista sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvanut tämän vuoden aikana jo 18 prosentilla, vaikka lämmityskausi on vasta alkamassa.

Kuluttajaliitto muistuttaa, että mikäli kuluttajalla ei ole varaa elämälle välttämättömiin perusasioihin, kuten ruokaan, lääkkeisiin tai lämmitykseen, on otettava välittömästi yhteyttä oman kunnan tai vuodenvaihteen jälkeen hyvinvointialueen sosiaalitoimeen tilanteen selvittämiseksi.

– Yhteiskunnan on varmistettava, että kaikkien kuluttajien elämän perustarpeet, kuten ruoka, lääkkeet ja lämmitys voidaan turvata riittävällä tasolla myös tulevana talvena, Beurling-Pomoell vaatii.

– Ketään ei saa jättää yksin.

Kuluttajaliiton tilauksesta kyselyn toteutti Aula Research. Kyselyyn vastasi yhteensä 1090 henkilöä ympäri Suomen ja otos edustaa täysi-ikäisiä suomalaisia iän ja sukupuolen mukaan painotettuna sekä maakunnan mukaan kiintiöitynä. Kysely toteutettiin aikavälillä 6.9.–21.9.2022 sähköisenä kyselynä.

Lue myös: Tutkijat selvittivät – hintojen nousu vei yli 60 000 kotitaloutta köyhyyteen

Kommentoi Facebookissa