Jokamiehenoikeudet ovat nyt jokaisenoikeudet – ne mahdollistavat laajan luonnosta nauttimisen

Jokaisenoikeuksia käyttäessään jokaisen on tärkeää muistaa toimia vastuullisesti. (Kuva Ely-keskus)

Jokaisenoikeuksien käyttäminen ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä.

JOKAISENOIKEUDET Ely-keskus kertoo, kuinka laajat jokaisenoikeudet – aiemmin jokamiehenoikeudet – tarjoavat meille upeat mahdollisuudet liikkua ja virkistäytyä luonnossa riippumatta siitä, kuka on alueen omistaja tai haltija.

Luonnosta nauttiminen jokaisenoikeuksien sallimissa rajoissa on ilmaista eikä edellytä maanomistajan lupaa tai suostumusta. Luonnossa liikkujan on kuitenkin muistettava vastuullisuus: jokaisenoikeutta käyttämällä ei saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä toisille tai ympäristölle.

Jokaisenoikeuksien perusta on Suomen lainsäädännössä ja useassa eri laissa, jotka antavat, ohjaavat ja rajoittavat jokaisenoikeuksia. Jokaisenoikeuksien nojalla vesistössä saa esimerkiksi uida ja veneillä aiheuttamatta tarpeetonta vahinkoa, haittaa tai häiriötä. Lisäksi luonnossa on sallittua liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla tai erityiseen käyttöön otetuilla alueilla, kuten viljelyksessä olevilla pelloilla tai istutuksilla.

Jokaisenoikeuksia käyttäessään jokaisen on tärkeää muistaa toimia vastuullisesti. Tilapäisesti voi oleskella ja yöpyä siellä, missä liikkuminen on muutoinkin sallittua. Myös luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia voi kerätä omaan käyttöön ja myytäväksi. Maanomistajalla ei ole omistusoikeutta näihin. Vaikka oikeudet ovat laajat, Suomen lainsäädäntö suojaa esimerkiksi jokaisen kotirauhaa. Tämän vuoksi on hyvä huomata, että esimerkiksi teltta tulee pystyttää riittävän kauas asuinrakennuksista ja että marjoja ei ole sallittua kerätä kenenkään pihapiiristä.

Jokaisenoikeuksien käyttäminen ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä toisille tai ympäristölle. Puiden vahingoittaminen ja kaataminen sekä rauhoitettujen eläinlajien tahallinen häiritseminen, erityisesti eläinten lisääntymisaikana, tärkeillä muuton aikaisilla levähdysalueilla tai muutoin niiden elämänkierron kannalta tärkeillä paikoilla, on kiellettyä. Pesimäaikaan kaikki lintulajit ovat rauhoitettuja.

Esimerkiksi roskia ei saa jättää luontoon. Myös tulen käsitteleminen vaatii huolellisuutta ja riittävää varovaisuutta. Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana eikä avotulta saa tehdä toisen maalle ilman maanomistajan lupaa. Lisätietoja rajoituksista saa pelastuslaitokselta.

Luonnonsuojelulaki mahdollistaa liikkumisen rajoittamisen luonnonsuojelualueilla. Esimerkiksi kansallispuistossa voidaan joko alueen perustamispäätöksen rauhoitusmääräyksissä tai aluetta koskevaan järjestyssääntöön otettavalla määräyksellä kieltää tai rajoittaa liikkumista, leiriytymistä, maihinnousua sekä veneen, laivan tai muun kulkuneuvon pitämistä. Mahdollisista liikkumista koskevista rajoituksista kannattaa ottaa selvää etukäteen.

Kansallispuistot ovat olleet viime aikoina erityisen suosittuja ulkoilijoiden keskuudessa. Jokaisenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa. Kansallispuistossa saa yleensä liikkua vapaasti omin lihasvoimin, mutta rajoitukset ovat mahdollisia. Onkiminen, pilkkiminen sekä marjojen ja hyötysienten poimiminen on sallittua myös kansallispuistoissa.

Lue myös: Suomen kaunein kesämökki löytyi Pälkäneeltä – ”Rakennus elää ja muuntuu vuosien saatossa”

Jokaisenoikeudet lyhyesti

Saat

liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)

oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)

poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia

onkia ja pilkkiä

kulkea vesistössä ja jäällä

Et saa

aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle

häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä

kaataa tai vahingoittaa puita

ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta

häiritä kotirauhaa

roskata

ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa

kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Kommentoi Facebookissa