Jokereiden faniyhdistys vastustaa pelaamista Valko-Venäjällä

Jokerit juhlii maalia.

Jokerit juhlii maalia. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

Jokereiden faniyhdistys Eteläpääty ry julkaisi tiedotteen, jossa yhdistys ilmoittaa vastustavansa Jokereiden pelaamista Valko-Venäjällä 3. syyskuuta.

JÄÄKIEKKO Jokereiden on määrä pelata KHL-kauden avausottelunsa Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä 3. syyskuuta. Valko-Venäjällä poliittinen tilanne on räjähdysherkkä, mutta KHL ei ole muuttanut Valko-Venäjällä pelattavien otteluiden ajankohtia.

Valko-Venäjää vuodesta 1994 kovin ottein hallinnut itsevaltainen presidentti Aleksander Lukashenko ilmoitti voittaneensa 10. elokuuta järjestetyt presidentinvaalit noin 80 prosentin äänisaaliilla. Oppositio katsoo vaalituloksen olevan väärennetty.

Heti vaalien jälkeen Valko-Venäjän poliisi käytti mielenosoittajia kohtaa väkivaltaa. Kuolemantapauksilta ei vältytty.

Mielenosoitukset ovat sen jälkeen paisuneet. Rynnäkkökiväärinkin kanssa poseerannut Lukashenko ei kuitenkaan ole suostunut luopumaan vallasta.

Valko-Venäjällä kuohuu, mutta Jokerit on kuitenkin matkaamassa Minskiin. Venäjältä rahoituksensa saava Jokerit tekee, mitä rahoittajat käskevät.

Jokereiden faniyhdistys Eteläpääty ry julkisti keskiviikkona tiedotteen, jossa ilmoitettiin, ettei faniyhdistys pelaamista Minskissä nykyolosuhteissa hyväksy.

– Eteläpääty ry vastustaa Jokerien pelaamista Valko-Venäjän Minskissä 3.9.2020. Tällaisessa tilanteessa Dinamo Minskin pitäisi vähintään pystyä siirtämään ottelu jollekin toiselle ajankohdalle. Ottelujen siirtäminen ei ole poikkeuksellista KHL:ssä, eikä muissakaan sarjoissa. Mielestämme maan vallitseva tilanne antaa kaikki edellytykset vaatia Dinamo Minskiltä ottelun siirtämistä, tiedotteessa kerrotaan.

Juttuvinkki: Kohuvaltio Valko-Venäjä on jääkiekon alisuorittaja

Eteläpääty ry kannattaa luovutusvoittoa, jos ottelua ei peruta tai siirretä.

– Eteläpääty ry on joukkueen päätöksen tukena, mikäli joukkue päättää olla menemättä Minskiin ja antaa suoran luovutusvoiton vastustajalle.

Poliittiset protestit ovat Valko-Venäjällä levinneet jääkiekkoonkin. KHL-seura Dinamo Minskin fanit ovat esittäneet seuralleen ukaasin, että seura tuomitsee Lukashenkon hallinnon toimet.

– Dinamo Minskin joukkueen faniryhmä Dinamo Minsk Fan Club on ilmoittanut boikotoivansa joukkueen otteluita. Dinamon fanit vaativat, että seura tuomitsee väkivaltaisuudet, vaatii laittomasti vangittujen siviilien vapauttamista, julistaa pidetyt vaalit laittomiksi ja vaatii uusia rehellisiä vaaleja. Eteläpääty ry haluaa osoittaa tukensa kanssakilpailijan faneille vaatimuksineen, kerrotaan Jokereiden tiedotteessa.

Lukashenko on jääkiekkofani, joka käyttää myös vahvasti jääkiekkoa valtansa pönkittämiseen. Dinamo Minskin toiminnan rahoitus perustuu käytännössä Valko-Venäjän valtion tukeen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokerit mittasi tasoaan Imatralla – ei vakuuttanut

Kommentoi Facebookissa